ßßß
SKŁADNIKI: (na małą keksówkę, u mnie forma rynienkowa - ćwibakówka)3/4 kostki margaryny*1 szkl cukru2 łyżki kakao100 ml wody250 g mleka w proszku10-15 dag herbatników10 dag orzeszków ziemnych solonychewentualnie ulubione bakalie*zamiast margaryny można użyć masła, pamiętając, że jego standardowa kostka ma 200 g a nie 250 g więc będzie to więcej niż 3/4 kostki (ok 185 g)1. Margarynę/masło rozpuścić w garnku, dodać cukier, kakao i wodę, podgrzewać ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści i wszystkie składniki połączą. Zdjąć z kuchenki, przestudzić (aż będzie lekko ciepła).2. Do ostudzonej masy dodawać stopniowo mleko w proszku, ciągle mieszając (łyżką, okrągłym wałkiem do ucierania ciasta lub mikserem). Gdyby masa była bardzo gęsta, można dodać troszkę wody.3. Herbatniki i orzechy drobno pokruszyć (np. wyspać do woreczka i rozgnieść wałkiem do ciasta). Dodać do masy, dokładnie wymieszać.4. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, przełożyć masę i odstawić do lodówki. Po stężeniu wyjąć z foremki, zdjąć folię i kroić w grubsze plastry.