Wykonanie
Herbatę z
cytryną każdy zna i na rozgrzanie organizmu, po powrocie z chłodu przygotowuje. Moja propozycja jest nieco rozszerzona i zawiera jeszcze
grejpfruta,
pomarańczę i
imbir. Na obecne zimne i szare dni taki
słoneczny napój rozgrzeje wewnętrznie, uzupełni witaminę C i rozweseli swoimi ciepłymi kolorami nasze oczy.Przygotowanie jest banalnie proste, a satysfakcja szybka do osiągnięcia. Doskonale rozgrzewa i dodaje energii. U mnie po zaparzeniu taka
herbatka znika prawie natychmiast.

Składniki:2 -3 łyżeczki czarnej
herbaty1
pomarańcza1/2
grejpfrut1/2
cytryny1 -2 cm świeżego
imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
miód lub
cukier trzcinowy do słodzenia

Przygotowanie:
Herbatę zaparzyć w dzbanku 1 litrem wrzącej
wody, przez około 3 - 4 minuty (moc dostosować do swoich upodobań). Jeśli używamy
imbir w proszku, to w tej chwili należy go dodać.Po zaparzeniu
herbatę oddzielić od fusów.
Cytrusy umyć i sparzyć je zalewając na chwilę wrzątkiem, aby oczyścić skórkę z substancji konserwujących dodawanych przy transporcie.
Cytrusy pokroić w cienkie plasterki, które wrzucić do dzbanka z
herbatą (kilka zostawić, aby dodać bezpośrednio do szklanki).Świerzy
imbir zetrzeć na tarce lub drobniutko pokroić i dodać do dzbanka z
herbatą.
Herbatę w dzbanku wymieszać, lekko rozgniatając
cytrusy, aby puściły sok.
Herbatę posłodzić
miodem lub
cukrem według swoich upodobań, najlepiej już w naczyniu z którego pijemy (bardzo gorącej
herbaty miodem nie słodzić, gdyż
miód straci swoje zdrowotne właściwości), dodać również kilka mniejszych cząstek
cytrusów.Ilość
cytrusów i moc zaparzanej
herbaty dostosować do swoich upodobań. Należy tylko uważać z
grejpfrutem, zbyt duża jego ilość nada goryczki.