ßßß
Z poniższych składników wyszło mi około 65 nadziewanych pierniczków:Ciasto:500g mąki200g miodu naturalnego1 opakowanie przyprawy do piernika (przepis na domową przyprawę TUTAJ)pół kostki masła2 jajkapół szklanki cukru100g kwaśnej śmietany2 płaskie łyżeczki sodyNadzienie:konfitura pomarańczowaMiód podgrzewamy z przyprawą do piernika. Gdy zaczynie się gotować, zdejmujemy z ognia i wrzucamy masło. Studzimy. Ubijamy 3 białka na sztywno. W trakcie ubijania dodajemy stopniowo cukier i na końcu żółtka. Śmietanę łączymy z sodą w większym naczyniu- powiększy swoją objętość. Do mąki wlewamy kolejno ubite jajka, płynny miód z przyprawami i masłem, śmietanę z sodą i mieszamy. Naczynie z ciastem zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie wałkujemy bardzo cienko, wycinamy kształty- ja wycinałam krążki za pomocą szklanki. Na połowę z naszych kształtów dajemy konfiturę, przykrywamy drugim ciastkiem i przekładamy na blachę do pieczenia- w piekarniku przy 180 stopniach pieczemy pierniczki od 8 do 15 minut. Gotowe można udekorować. Przechowujemy w zamkniętym naczyniu. :)