ßßß Cookit - przepis na Pikantny sos słodko - kwaśny do sajgonek

Pikantny sos słodko - kwaśny do sajgonek

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj coś dla miłośników kuchni azjatyckiej. Pikantny sos słodko - kwaśny do sajgonek. Aromatyczny, pikantny, łatwy do zrobienia i moim zdaniem bardzo dobry. Idealnie komponuje się z sajgonkami .
Składniki:
150 ml wody
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
łyżeczka ostrego sosu piri piri
2 łyżeczki octu
sok z 1/2 limonki
1 czubata łyżeczka cukru
4 łyżeczki jasnego sosu sojowego
Wykonanie:
Na małą patelnię lub do małego rondelka wlewamy zimną wodę i rozpuszczamy w niej mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pozostałe składniki sosu i włączamy gaz. Całość podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Sos mieszamy, aby podczas gęstnienia się nie przypalił.
Gotowe.
Gęstość sosu można dostosować do swoich upodobań. Jeśli chcecie, aby był troszkę rzadszy, wystarczy dodać do niego (zanim zdejmiemy go z ognia) troszkę gorącej wody.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/01/pikantny-sos-sodko-kwasny-do-sajgonek.html