Wykonanie
Święta idą wiec czas aby upiec jakieś pyszności które posmakują wszystkim gościom no i nam też!Święta zdecydowanie dobra okazja aby upiec
ciasteczka orzeszki są pyszne i rozplywają się w ustach.Są dość pracochłonne ale czego nie robi się dla takiego efektu
smakowego.Składniki na około 35
orzechów:200 g
mąki pszennej,1 40 g
masła,100g zmielonych
orzechów włoskich,100 g
cukru pudruSkładniki połączyć w jednolitą masę.Ciasto odrazu jest gotowe do wyklejania foremek.Ja mam foremki metalowe pojedyncze.Mała kuleczke ciasta trzeba włożyć do natłuszczonej foremki i rozpłaszczyć palcem aby postać dolek.Po wyklejamy wszystkich foremek pieczemy w 180 stopniach od 6-8 minut.Kolor ma być złoty ale nie brązowy gdyż
ciastka nabiorą gorzkawego smaku.Po przestudzenia podwazamy ciasto wykalaczką.Gdy wszystkie łupinki mamy upieczone zabieramy się za krem.Do masy orzechowej potrzeba:100 g miękkiego
masła,100g
cukru pudru,1
żółtko,120 g mielonych
orzechów włoskich,2 łyżeczki
spirytusu,1 łyżka
kakaoMasło ucieramy z
cukrem pudrem na puszysty krem.Dodajemy
żółtko i pozostałe składniki.Ucieramy.Masa wypełniamy upieczone
ciastka i łączymy po dwa tak aby utworzyły kształt
orzecha.Masa
orzechowo-kokosowa:100g miękkiego
masła,100g
cukru pudru,1
żółtko,60g zblendowanych wiórkow
kokosowych,60 g mielonych
orzechów włoskich,2 łyżki
spirytusu lub
likieru kokosowego lub
orzechowegoMasło ucieramy z
cukrem na puszysty krem.Dodajemy pozostałe składniki.Ucieramy.