Wykonanie
Dziś mam dla Was racuszki
razowe w dodatku z
płatkami owsianymi i
jabłkami. Miałam ochotę na tradycyjne racuszki, ale postanowiłam swoim zwyczajem je nieco odchudzić, dlatego zamieniłam zwykłą
mąkę na razową i dodałam
płatki, a
cukru użyłam w ilości niezbędnej do rozpuszczenia
drożdży i ani deka więcej. Wyszło po prostu pysznie, co ważne racuszki nawet zimne drugiego dnia nadal pozostawały smaczne.

Składniki (porcja dla 2 osób):1/2 szklanki
mąki razowej1 szklanka
płatków owsianych1/4 (25g) opakowania
drożdży1 łyżka
cukru1/2 szklanki
mleka2
jaja1 łyżeczka
cynamonu2 duże
jabłkaDrożdże mieszamy z
cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Dolewamy letnie
mleko i mieszamy, a następnie przy pomocy trzepaczki łączymy z
mąką,
płatkami i
cynamonem. Dodajemy pokrojone w kostkę
jabłka, dokładnie mieszamy całość i odstawiamy na ok 15-20 minut do wyrośnięcia. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor.


