ßßß
Z mięs, które bardzo często przygotowuję są polędwiczki wieprzowe i wołowe.Mięso polędwiczek możemy wykorzystać do każdej potrawy,sama się obroni najlepiej przygotowywać jako samodzielne danie Częściej sięgam po polędwiczki wieprzowe, ponieważ są dużo tańsze od wołowych.Polędwiczki są mięsem bardzo delikatnym, nie wymagają dużej obróbki..Zdecydowałam się przygotować polędwiczki wieprzowe podawane z pieczonymi ziemniakami z konfiturą z zielonych pomidorówSkładniki1polędwiczka wieprzowa100mlwina czerwonego Celebro1szalotka,50mlolejumasło klarowne3łyżki miodu2liściel auroweświeży tymianeksól: do smakupieprz :d smaku1kg ziemniaków1ser topionykonfitura z zielonych pomidorów Luks pomadaWykonanie: Polędwiczkę oczyszczamy z błon i tłuszczu,następnie myjemy i osuszamy.Przygotowujemy marynatę, do miseczki wlewamy wino,dodajemy miód,przyprawy,zioła, pokrojoną szalotkę wszystko dokładnie mieszamy,do tak przygotowanej marynaty wkładamy oczyszczoną polędwiczki odstawiamy w chłodne miejsce.Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju,dodajemy masło klarowne, na której obsmażamy polędwiczkę z każdej strony,następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 na kilka minut, by polędwiczka doszła.Ziemniaki dokładnie obieramy,myjemy lekko nacinamy. Posypujemy solą,tymiankiem następnie zawijamy w folię aluminiową.pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około godzinę. Pod koniec pieczenia rozwijamy folię aluminiowaną na ziemniaki kładziemy kleks serka topionego.Na talerzu układamy polędwiczkę, ziemniaki pieczone i konfiturę z zielonych pomidorów