ßßß Cookit - przepis na Pierożki na parze z łososiem i tofu

Pierożki na parze z łososiem i tofu

nazwa

Wykonanie

Okres pierogowy trwa u wszystkich ..testujemy nowe farsze, smaki i kształty...nie jestem pewna czy tak łatwo jest wybrać właściwy smak skoro wszystkie są zawsze smaczne! Najlepiej w okresie świątecznym ulepić kilka rodzajów i cieszyć się ich smakiem przez święta :-)
Połączyłam tofu z łososiem by delikatnie "zmiękczyć" rybę...parmezanu by dodać przyjemnego ostrego smaku i wszystko fajnie się zgrało zatem polecam :-)
przepis własny
Składniki:
opakowanie gotowego ciasta do pierożków
150g aksamitnego tofu - użyłam takiego klik
300g świeżego łososia
50g świeżo startego parmezanu
łyżka soku z cytryny
odrobina białego sezamu do posypania wierzchu
sól,pieprz do smaku
Przygotowanie:
Łososia umyj i dobrze osusz w ręczniku papierowym, następnie odkrój mięso od skóry i bardzo drobno posiekaj, przełóż do naczynia i spryskaj sokiem z cytryną. Odstaw na 10 minut. Dodaj tofu do posiekanego łososia, parmezan, sól oraz pieprz i wymieszaj do połączenia składników. Nakładaj po jednej łyżeczce na środek gotowego ciasta, brzegi zwilż wodą i zlepiaj pierożki. Układaj w naczyniu do gotowania na parze i gotuj według instrukcji - u mnie około 9 minut. Wierzch gotowych pierożków posyp sezamem. Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/12/pierozki-na-parze-z-ososiem-i-tofu.html