Wykonanie
Okres pierogowy trwa u wszystkich ..testujemy nowe farsze, smaki i kształty...nie jestem pewna czy tak łatwo jest wybrać właściwy smak skoro wszystkie są zawsze smaczne! Najlepiej w okresie świątecznym ulepić kilka rodzajów i cieszyć się ich smakiem przez święta :-)Połączyłam
tofu z
łososiem by delikatnie "zmiękczyć"
rybę...
parmezanu by dodać przyjemnego
ostrego smaku i wszystko fajnie się zgrało zatem polecam :-)
przepis własnySkładniki:opakowanie gotowego ciasta do pierożków150g aksamitnego
tofu - użyłam takiego klik300g
świeżego łososia50g świeżo startego
parmezanułyżka
soku z cytrynyodrobina białego
sezamu do posypania wierzchu
sól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Łososia umyj i dobrze osusz w ręczniku papierowym, następnie odkrój
mięso od skóry i bardzo drobno posiekaj, przełóż do naczynia i spryskaj
sokiem z cytryną. Odstaw na 10 minut. Dodaj
tofu do posiekanego
łososia,
parmezan,
sól oraz
pieprz i wymieszaj do połączenia składników. Nakładaj po jednej łyżeczce na środek gotowego ciasta, brzegi zwilż
wodą i zlepiaj pierożki. Układaj w naczyniu do gotowania na parze i gotuj według instrukcji - u mnie około 9 minut. Wierzch gotowych pierożków posyp
sezamem. Smacznego!