Wykonanie
Dziś mąż uczył mnie sklejać pierogi, tak jak jego babcia kleiła pierogi z
jagodami... wyszło ślicznie, koronkowo :)
SKŁADNIKI:200 g
łosoś świeży100 g
łosoś wędzonykapary150 g
sera typu greckiego (może być również po prostu
biały ser)
sól,
pieprzpesto,
parmezanŚwieżego łososia ugotować na parze. Rozdrobnić w miseczce, pousuwać ewentualne ości. dodać
łososia wędzonego,
serek. Przyprawić ( jeśli
łosoś wędzony i
ser okażą się słone- nie solić farszu :)). Na koniec dodać
kapary i delikatnie wymieszać.Jak zawsze ciasto pierogowe przygotować wg sprawdzonego przepisu:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.htmlTym razem lepienie pierogów, wg wzoru babci Wojtka. Dłużej się lepi, ale cudny efekt :)
Pierogi wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 2 minuty od wypłynięcia.Pierożki okrasić pesto i oprószyć startym
parmezanem.
Smacznego !!