Wykonanie

Desery z chia widziałam na wielu blogach, mo ż e nawet wszyscy już próbowali jak taki deser z chia smakuje, tylko nie ja;)No to dołączam.Chia to nasiona
szałwii hiszpańskiej; zaliczane są do tzw. superfood, czyli najzdrowszej żywności, bo mają (tak wieść niesie) wyjątkowe właściwości odżywcze i wzmacniające organizm.Są obfitym źródłem kwasów omega-3, minerałów, witamin, błonnika i
białka.Nasiona można spożywać w całości i na surowo, ale można je też mielić, dodawać do surówek,
musli, wzbogacać nimi sosy, a także wypieki. Namoczone w płynie żelują podobnie jak
siemię lniane.Do zrobienia tych deserów użyłam
mleka kokosowego (rozcieńczyłam je trochę), ale można użyć każdego, albo soku, albo innego jeszcze płynu. Chia nie ma jakiegoś wyczuwalnego smaku, smak nadają mu użyte dodatki i płyn.Pierwszy deser zrobiłam z 3 łyżkami chia na szklankę i wyszedł mi luźny bardzo, do drugiego dałam więc więcej nasion. Trzeba poeksperymentować, żeby uzyskać konsystencję, którą lubi się najbardziej.Składniki na 2 porcje:* 3-4 łyżki nasion chia* szklanka
mleka kokosowego (domowego, lekko rozcieńczonego)* 2 łyżki płaskie karobu* 1 łyżka
miodu (dałam 2 i było za słodkie)*
banan* kilka
malinMleko połączyłam z
miodem i karobem, wsypałam nasiona i wymieszałam. Odstawiłam na kilkanaście minut, po czym ponownie wymieszałam i wstawiłam do lodówki na całą noc. To ponowne mieszanie w momencie, gdy nasionka już są w procesie żelowania jest ważne, żeby nie zrobił nam się jeden wielki "glutek".Na następny dzień przełożyłam do szklanek i dodałam zmiksowanego
banana.

Składniki na 2 porcje:* 4 łyżki nasion chia* szklanka
mleka kokosowego rozcieńczonego*
maliny mrożone*
banan* ew. łyżeczka
miodu do dosłodzeniaZrobiłam podobnie jak pierwszą wersję, czyli nasiona dodałam do
mleka, wymieszałam dwa
razy zanim odstawiłam do lodówki, ale nie trzymałam ich tam całej nocy, tylko kilka godzin.Po wyjęciu zmiksowałam
maliny i
banana i ułożyłam warstwowo w szklance.Smakują mi takie desery i podoba mi się, że kombinacji jest nieskończona ilość:)

Dorzucam dzisiaj ( 29.01.2016) kolejną wersję z tego, co pod ręką miałam, czyli z
jabłkami.

Składniki na 2 porcje:* 3 łyżki nasion chia* 3/4 szklanki
mleka kokosowego rozcieńczonego
wodą* 3
jabłka Szara Reneta* garść
żurawiny* kostka
gorzkiej czekoladyNasiona chia przygotowałam jak w poprzednich wersjach, czyli wymieszałam z
mlekiem i
wodą i ponownie zamieszałam po kilkunastu minutach, a
potem włożyłam do lodówki na kilka godzin.
Jabłka przygotowałam jak na szarlotkę, czyli obrane i pokrojone w małe kawałki uprażyłam z odrobiną
wody na koniec dorzucając
żurawinę.Po przestudzeniu ułożyłam warstwami w szklankach wieńcząc górę odrobiną startej
gorzkiej czekolady.Też dobre!

"Nadzieja jest
matką głupich, co nie przeszkadza jej być uroczą kochanką odważnych"Stanisław Jerzy Lec