Wykonanie
Składniki :
gruszki - 1,0 - 1,5 kg, najlepsze twardeokoło 50 dag
cukru, ale tak naprawdę robię na smak
sok z cytryny lub kwasek
cytrynowyokoło 1.5 l
wody na
syropPrzygotowanie :Do
wody w której
będę gotować
gruszki dodaję
cukier i
sok z cytryny ( ewentualnie kwasek), gotuję około 10 minDo tego wrzątku wkładam obrane ( wydrążam gniazda nasienne ), pokrojone
gruszki i krótko gotuję (około 5 min), uważam by ich nie rozgotować,
gruszki dokładam stopniowo, bo na raz raczej się nie mieszczą (chyba, że mamy duży garnek)i kolejno je wyjmuję
Owoce wkładam do słoików, zalewam gorącym
syropem tak by
gruszki w całości były w nim zanurzonePo przykryciu ich dekielkami pasteryzuję
gruszki w słojach około 10 min, od momentu zawrzenia
wody w garnku w którym je pasteryzuję.
Moje uwagi :Ważne, by ich nie rozgotować i nie przesadzić z zakwaszeniem. Do
syropu w którym będziemy gotować
owoce można wrzucić kilka
goździków, ale do słoiczków już ich nie wkładać.Jeśli nie zakwasimy
syropu gruszki mogą nam lekko ściemnieć.Najlepsze dopiero po kilku tygodniach od momentu przyrządzenia.Tak przyrządzone
gruszki można zużyć do deserów czy ciast. Świetne są też jako przekąska tak bez okazji, gdy nas najdzie ochota na coś pysznego :)