ßßß Cookit - przepis na Gruszki w zalewie na zimę

Gruszki w zalewie na zimę

nazwa

Wykonanie

Składniki :
gruszki - 1,0 - 1,5 kg, najlepsze twarde
około 50 dag cukru, ale tak naprawdę robię na smak
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
około 1.5 l wody na syrop
Przygotowanie :
Do wody w której będę gotować gruszki dodaję cukier i sok z cytryny ( ewentualnie kwasek), gotuję około 10 min
Do tego wrzątku wkładam obrane ( wydrążam gniazda nasienne ), pokrojone gruszki i krótko gotuję (około 5 min), uważam by ich nie rozgotować, gruszki dokładam stopniowo, bo na raz raczej się nie mieszczą (chyba, że mamy duży garnek)i kolejno je wyjmuję
Owoce wkładam do słoików, zalewam gorącym syropem tak by gruszki w całości były w nim zanurzone
Po przykryciu ich dekielkami pasteryzuję gruszki w słojach około 10 min, od momentu zawrzenia wody w garnku w którym je pasteryzuję.
Moje uwagi :
Ważne, by ich nie rozgotować i nie przesadzić z zakwaszeniem. Do syropu w którym będziemy gotować owoce można wrzucić kilka goździków, ale do słoiczków już ich nie wkładać.
Jeśli nie zakwasimy syropu gruszki mogą nam lekko ściemnieć.
Najlepsze dopiero po kilku tygodniach od momentu przyrządzenia.
Tak przyrządzone gruszki można zużyć do deserów czy ciast. Świetne są też jako przekąska tak bez okazji, gdy nas najdzie ochota na coś pysznego :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/10/gruszki-w-zalewie-na-zime.html