Wykonanie
'Now see here, Tom,’ said Daisy, turning around from the mirror, ‘if you’re going to
make personal remarks I won’t stay here a minute. Call up and order some ice for the***Daisy rose, smiling faintly, and went to the table. ‘Open the
whiskey, Tom,’ she ordered. ‘And I’ll
make you a mint julep . Then you won’t
seem so stupid to yourself.... Look at the mint!’ ‘Wait a minute,’ snapped Tom, ‘I want to ask Mr. Gatsby one
more question.’The Great Gatsby, F.Scott Fitzgerald
Po raz pierwszy natrafiłam na ten
drink czytając "Wielkiego Gatsby'ego", i oczywiście musiałam sprawidzić, cóż takiego oni tam ciągle
piją. :) Z tego powodu Mint Juleps kojarzą mi się głownie z latami dwudziestymi XXw., lecz
drinki te były popularne w USA (zwłaszcza w południowych stanach) od XVIII w. Istnieje kilka przepisów: do ich przygotowywania używano burbonu,
whisky,
ginu czy
koniaku. Wybór należy do Was. Ja użyłam
whisky, ponieważ tak
pito w "Gatsbym" oraz dlatego, że wszystkich wymienionych tu trunków
whisky najbardziej mi smakuje.polecam - smak jest naprawdę ciekawy i odświeżający, idealny na noworoczne przyjęcie w stylu lat dwudziestych.15-20 listków świeżej
mięty1 lyżeczka
cukru pudru1 łyżeczka
wody60 ml
whiskylódListki
mięty ucieramy na dnie szklanki za pomocą grzbietu łyżeczki na pastę wraz z
cukrem pudrem i
wodą. Wlewamy
whisky i dodajemy
lód.