ßßß Cookit - przepis na Rogaliki z różą

Rogaliki z różą

nazwa

Wykonanie

Rogaliki z różą to uroczy drobiazg, w sam raz do kawy. Ich przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka chwil, za to efekt będzie pyszny.
- 1 opakowanie ciasta do croissantów / słodkiego ciasta drożdżowego / ciasta francuskiego (można oczywiście zrobić samemu ciasto drożdżowe, np. korzystając z tego przepisu)
- marmolada różana, tzw. "twarda" (ten rodzaj marmolady nie wycieknie podczas pieczenia)
- jajko rozmącone z 2 łyżkami mleka
- cukier puder do posypania
Ciasto lekko rozwałkowujemy. Wycinamy z niego trójkąty.
Tak wycinamy trójkąty z ciasta okrągłego, a tak - z prostokątnego.
Na dłuższym brzegu trójkąta układamy porcję marmolady, około 1 łyżeczki, po czym zwijamy ciasto w rulon. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Następnie podwijamy ich rogi ku środkowi, w ten sposób:
Zwróćcie uwagę - rogalik zwijamy w stronę, gdzie skierowany jest "ostry czubek" zwiniętego na środku ciasta. Jeśli zwiniemy rogalik w drugą stronę, może rozprostować się podczas pieczenia.
Następnie rogaliki smarujemy jajkiem rozmąconym w mleku i pieczemy, aż będą złote (zgodnie z instrukcja pieczenia na cieście, z którego korzystamy)
Gotowe rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/01/Rogaliki-z-roza.html