Wykonanie
Rogaliki z różą to uroczy drobiazg, w sam raz do
kawy. Ich przygotowanie zajmie Wam zaledwie kilka chwil, za to efekt będzie pyszny.
- 1 opakowanie ciasta do
croissantów / słodkiego
ciasta drożdżowego /
ciasta francuskiego (można oczywiście zrobić samemu
ciasto drożdżowe, np. korzystając z tego przepisu)-
marmolada różana, tzw. "twarda" (ten rodzaj
marmolady nie wycieknie podczas pieczenia)-
jajko rozmącone z 2 łyżkami
mleka-
cukier puder do posypaniaCiasto lekko rozwałkowujemy. Wycinamy z niego trójkąty.
Tak wycinamy trójkąty z ciasta okrągłego, a tak - z prostokątnego.Na dłuższym brzegu trójkąta układamy porcję
marmolady, około 1 łyżeczki, po czym zwijamy ciasto w rulon. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Następnie podwijamy ich rogi ku środkowi, w ten sposób:
Zwróćcie uwagę - rogalik zwijamy w stronę, gdzie skierowany jest "ostry czubek" zwiniętego na środku ciasta. Jeśli zwiniemy rogalik w drugą stronę, może rozprostować się podczas pieczenia.Następnie rogaliki smarujemy
jajkiem rozmąconym w
mleku i pieczemy, aż będą złote (zgodnie z instrukcja pieczenia na cieście, z którego korzystamy)Gotowe rogaliki posypujemy
cukrem pudrem.