Wykonanie
Dziś mam dla Was prosty, ale bardzo smaczny pomysł na zdrowsze śniadanie dla Waszych pociech. Po świątecznych potrawach, które tak obciążają brzuszki, taki posiłek będzie idealną alternatywą. Podany w towarzystwie
owoców, bożonarodzeniowych ozdób, z święcącą w tle choinką... ucieszy nie jednego. Spróbujcie moich śnieżnych i zdrowych babeczek
śniadaniowych. Myślę, że sprawdzą się one równie dobrze jako deser czy kolacja. Zapraszam.

... bo wspólny posiłek z dzieckiem, to zawsze najpiękniejsze święto ;)

Składniki: (na 2 porcje)1 1/2 szklanki
mleka1/3 łyżeczki drobno krojonej
skórki cytrynowejmiód do smaku (około 1-2 łyżeczki)6 łyżek
kaszy manny błyskawicznejokoło 1 łyżeczki
wiórków kokosowychulubione
owoce - u mnie
mandarynka i
winogronaodrobina zdrowego
oleju np.
oliwy z oliwek do natłuszczenia foremek2 foremki do babeczekSkładniki:
Mleko podgrzewamy w garnuszku wraz ze
skórką cytrynową. Następnie dodajemy
miód, mieszamy. Próbujemy czy słodkość będzie odpowiednia dla dziecka i dla nas.Do gotującego się
mleka wsypujemy łyżka po łyżce
kaszę, cały czas mieszając. Zmniejszamy płomień na minimalny, gotujemy do mocnego zgęstnienia
kaszy manny.
Kaszę przekładamy łyżką do lekko natłuszczonych foremek na babeczki (najlepiej jedynie do 3/4 wysokości, aby łatwo później wyciągnąć babeczki).Odstawiamy do przestudzenia. Chłodne wkładamy do lodówki na około 2 godziny lub na 4-5 minut do zamrażalnika (jeśli zależy nam na szybkim podaniu), po tym czasie wyciągamy je z foremek (przekręcamy do góry nogami). W przypadku, gdy wolimy podawać babeczki lekko ciepłe, można przestudzić je chwilę, a następnie spróbować delikatnie wyciągną z foremki.Wierzch każdej babeczki posypujemy wiórkami kokosowymi. Podajemy z
owocami i ulubioną
owocową herbatką.Smacznegowww.mojpieknystol.pl