ßßß Cookit - przepis na Cynamonowe lody jabłkowe z pomarańczową skórką. Szybkie lody light, bez maszynki /z jabłkami

Cynamonowe lody jabłkowe z pomarańczową skórką. Szybkie lody light, bez maszynki /z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Dziś mam dla Was przepis na pyszne cynamonowe lody jabłkowe z pomarańczową skórką. Pewnie niektórzy z Was są zdziwieni, że tego typu przepis pojawia się w grudniu. Osobiście uwielbiam lody o każdej porze roku i muszę przyznać, że zgadzam się ze stwierdzeniem lekarzy, że właśnie teraz są dla nas o wiele zdrowsze. Brak znaczących różnic temperatur powoduje, że delektując się moimi lodami nie muszę się martwić o zapalenie gardła. A poza tym... uwielbiam słodkości. A takie lody mogę jeść spokojnie bez wyrzutów sumienia. W końcu (nie licząc dodatku cukru pudru) taki deser to samo zdrowie. Spróbujcie. U mnie lody te znikają w mig. Aż żałuję, że zrobiłam tak małą porcję...
Jedynym minusem moich ukochanych cynamonowych lodów jabłkowych jest fakt, że... są strasznie niefotogeniczne ;) Po wielu próbach postawiłam na proste zdjęcia i takie Wam prezentuje (lody już lekko topnieją w oczekiwaniu na ujęcie). W końcu liczy się smak! A ten jest wspaniały :)
Składniki : (na 4-5 gałek)
około 260 g pokrojonych, obranych jabłek (3 soczyste jabłka)
2 łyżki kremowego jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
3/4 łyżeczki cynamonu
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
do podania: rożki do lodów lub pucharki
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na cztery części i wycinamy gniazda. Można przeciąć je na mniejsze kawałki. Ważne, aby dobrać dobre, soczyste, słodkie jabłka (! nie mączne). Tak przygotowane jabłka wkładamy w plastikowym pojemniku do zamrażalnika na około 1 1/2 godziny.
Po tym czasie wyciągamy nasze zmrożone jabłka i wkładamy do misy blendera z ostrymi nożami. Dodajemy kremowy jogurt naturalny, cynamon, cukier puder i pomarańczową skórkę kandyzowaną. Miksujemy chwilę, tylko do uzyskania jednolitej, gęstej zmrożonej masy. Uwaga! Ilość cukru i cynamonu możemy zmniejszyć według własnych upodobań, wystarczy dać go mniej, następnie króciutko zmiksować, spróbować i opcjonalnie dołożyć wybrany składnik.
Lodową masę przekładamy do plastikowego pojemniczka z przykrywką. Całość wkładamy do zamrażalnika. Podczas mrożenia należy mieszać lody co 40-50 minut, aby nie dopuścić do powstania kryształków lodu i uzyskać kremową konsystencję. Czas mrożenia uzależniony jest od zamrażalnika. Średnio lody powinny uzyskać pożądaną konsystencję po około 4 godzinach.
Lody podajemy w wafelkach lub w pucharkach z ulubionymi dodatkami.
* przepis i pomysł własny - powstał kilka lat temu w wyniku eksperymentu z łączeniem ulubionych smaków i sprawdza się do dziś
Smacznego
Przepis zgłaszam do konkursu:
Link do książki https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/12/Cynamonowe-lody-jablkowe-z-pomaranczowa-skorka.html