Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na pyszne
cynamonowe lody jabłkowe z
pomarańczową skórką. Pewnie niektórzy z Was są zdziwieni, że tego typu przepis pojawia się w grudniu. Osobiście uwielbiam
lody o każdej
porze roku i muszę przyznać, że zgadzam się ze stwierdzeniem lekarzy, że właśnie teraz są dla nas o wiele zdrowsze. Brak znaczących różnic temperatur powoduje, że delektując się moimi
lodami nie muszę się martwić o zapalenie gardła. A poza tym... uwielbiam słodkości. A takie
lody mogę jeść spokojnie bez wyrzutów sumienia. W końcu (nie licząc dodatku
cukru pudru) taki deser to samo zdrowie. Spróbujcie. U mnie
lody te znikają w mig. Aż żałuję, że zrobiłam tak małą porcję...Jedynym minusem moich ukochanych
cynamonowych lodów jabłkowych jest fakt, że... są strasznie niefotogeniczne ;) Po wielu próbach postawiłam na proste zdjęcia i takie Wam prezentuje (
lody już lekko topnieją w oczekiwaniu na ujęcie). W końcu liczy się smak! A ten jest wspaniały :)


Składniki : (na 4-5 gałek)około 260 g pokrojonych, obranych
jabłek (3 soczyste
jabłka)2 łyżki kremowego
jogurtu naturalnego2 łyżki
cukru pudru3/4 łyżeczki
cynamonu1 łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowejdo podania: rożki do
lodów lub pucharkiPrzygotowanie:
Jabłka obieramy, kroimy na cztery części i wycinamy gniazda. Można przeciąć je na mniejsze kawałki. Ważne, aby dobrać dobre, soczyste, słodkie
jabłka (! nie mączne). Tak przygotowane
jabłka wkładamy w plastikowym pojemniku do zamrażalnika na około 1 1/2 godziny.Po tym czasie wyciągamy nasze zmrożone
jabłka i wkładamy do misy blendera z
ostrymi nożami. Dodajemy kremowy
jogurt naturalny,
cynamon,
cukier puder i
pomarańczową skórkę kandyzowaną. Miksujemy chwilę, tylko do uzyskania jednolitej, gęstej zmrożonej masy. Uwaga! Ilość
cukru i
cynamonu możemy zmniejszyć według własnych upodobań, wystarczy dać go mniej, następnie króciutko zmiksować, spróbować i opcjonalnie dołożyć wybrany składnik.
Lodową masę przekładamy do plastikowego pojemniczka z przykrywką. Całość wkładamy do zamrażalnika. Podczas mrożenia należy mieszać
lody co 40-50 minut, aby nie dopuścić do powstania kryształków
lodu i uzyskać kremową konsystencję. Czas mrożenia uzależniony jest od zamrażalnika. Średnio
lody powinny uzyskać pożądaną konsystencję po około 4 godzinach.
Lody podajemy w wafelkach lub w pucharkach z ulubionymi dodatkami.

* przepis i pomysł własny - powstał kilka lat temu w wyniku eksperymentu z łączeniem ulubionych smaków i sprawdza się do dziśSmacznegoPrzepis zgłaszam do konkursu:Link do książki https://sklep.egmont.pl/ksiazki/literatura/p,moje-wypieki-wielki-powrot,11303.html