Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Budyniowe
ciasteczkaKeks Wigilijny »Śliżyki typowo wigilijny przysmak, my może nie wiemy o nim lub nie pamiętamy. Wszak nasze babcie je robiły, małe pyszne smakołyki.Składniki:3 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
cukru3 łyżki
masłamleko pół szklanki25 g świeżych
drożdży1 łyżka
śmietany 18%2
żółtkasól 1 szczyptaWykonanie:Do misy wsypujemy
mąkę i dodajemy szczyptę
soli, mieszamy. Do szklanki z ciepłym
mlekiem dodajemy
drożdże i łyżeczkę
cukru, mieszamy do rozpuszczenia. W
mące robimy wgłębienie i wlewamy nasze rozpuszczone
drożdże, delikatnie mieszamy z
mąką i robimy zawiesinę. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po 15 minutach dodajemy resztę składników,
cukier,
śmietanę,
żółtka. Mikser wyrabia ciasto ( końcówka hak) jeśli jest zbyt zwarte dodajcie ciepłego
mleka odrobinę. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Teraz robimy wałeczki jak na kopytka , lekko spłaszczamy i w poprzek kroimy. Układamy na blaszce i do pieca na 15-20 minut w 170 stopniach stopniach ( sprawdzajcie jak się piecze by wam się nie przypaliło)
piątek, 18 grudnia 2015, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie
Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter