Ta zupa jest dosyć nietypowa. Przeważnie zupę ogórkową robimy z kiszonych ogórków, natomiast ta zupa jest zrobiona z ogórka surowego. Nie ukrywam, że z kiszonych ogórków jest o niebo lepsza. Ale myślę, że z czystej ciekawości można spróbować takiej wersji. Ważne jest, żeby dać dużo koperku, bo dobrze komponuje się z surowym ogórkiem.Dla 3 osób:2 średnie ogórki10 dag serka topionegośmietankowego1 mała cebulapół szklanki śmietany 18%2 kostki rosołoweszczypta czosnku granulowanegokoperekgrzanki[Listonic]Umyte ogórki ze skórką, serek topiony oraz cebulę miksujemy w malakserze na gładką masę. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy 700 ml wody i gotujemy 10-15 minut. Dodajemy do smaku kostki rosołowe oraz czosnek granulowany. Mieszamy. Wlewamy śmietanę rozmieszaną z odrobiną zupy. Ponowanie zagotowujemy, a na koniec dodajemy drobno pokrojony koperek. Można zupę ponownie zmiksować. Podajemy z grzankami.Smacznego!