ßßß Cookit - przepis na Mini Pavlova z truskawkami

Mini Pavlova z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Składniki
truskawki
Beza
4 białka z dużych jaj
1 szklanka cukru
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cappuccino (u mnie orzechowe)
Masa
1 opakowanie serka mascarpone
1 śmietana 30% lub 36%
cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Beza
Krok 1
Pianę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier ciągle miksując (trwa to dość długo piana musi być naprawdę gęsta i błyszcząca). Pod koniec dodajemy mąkę,cappuccino i ocet chwilę miksując. Nagrzewamy piekarnik do 120 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i odrysowujemy np. od kubka średniej wielkości koła i nakładamy na każde masę białkową. Pieczemy 30 minut, następnie zmniejszamy temp. do 100 stopni i pieczemy ok. 2,5 do 3 godzin.
Krok 2
Śmietankę ubijamy na sztywno dodajemy cukier i rozdrobniony serek mascarpone. Gotową bezę przekładamy masą i pokrojonymi truskawkami.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/6715/mini-pavlova-z-truskawkami