Wykonanie
Składniki1 szklanka
wody2 szklanki pełnego
mleka1/2 szklanki
kaszy manny1/2 szklanki
cukrusok z całej
cytrynykilka
truskawek (do przybrania)Sos
truskawkowy1 szklanka
truskawek (pokrojonych na małe kawałki)3/4 szklanki
wody1/3 szklanki
cukruSposób przygotowania
KaszaKrok 1Do naczynia, w którym będzie się gotowała
kasza, wlewamy
wodę, sypiemy
kaszę mannę, mieszamy, odstawiamy na godzinę.Po tym czasie naczynie z napęczniałą
kaszką stawiamy na średnim ogniu, dodajemy
mleko,
cukier, szczyptę
soli, zagotowujemy i często mieszając gotujemy przez 10-12 minut. Po zdjęciu z ognia łączymy z
sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy do przechłodzenia.Letnią
kaszkę ubijamy mikserem na puch i rozkładamy w pucharkach.Sos
truskawkowyKrok 2W międzyczasie...
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na kawałeczki. Zalać
wodą i gotować, aż odparuje ok 2/3 płynu. Wsypać
cukier i zagotować.Zdjąć z ognia i zblendować
truskawki z płynem, który pozostał w rondelku.Krok 3
Kaszkę polać gorącym sosem, udekorować świeżymi
truskawkami.Porcja dla 4 osób.Krok 4Przepis na
kaszę pochodzi z książki E.Aszkiewicz i R. Chojnackiej "365 obiadów na polskim
stole".