ßßß Cookit - przepis na Puchowa kaszka z truskawkowym sosem

Puchowa kaszka z truskawkowym sosem

nazwa

Wykonanie

Składniki
1 szklanka wody
2 szklanki pełnego mleka
1/2 szklanki kaszy manny
1/2 szklanki cukru
sok z całej cytryny
kilka truskawek (do przybrania)
Sos truskawkowy
1 szklanka truskawek (pokrojonych na małe kawałki)
3/4 szklanki wody
1/3 szklanki cukru
Sposób przygotowania
Kasza
Krok 1
Do naczynia, w którym będzie się gotowała kasza, wlewamy wodę, sypiemy kaszę mannę, mieszamy, odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie naczynie z napęczniałą kaszką stawiamy na średnim ogniu, dodajemy mleko, cukier, szczyptę soli, zagotowujemy i często mieszając gotujemy przez 10-12 minut. Po zdjęciu z ognia łączymy z sokiem z cytryny, mieszamy i odstawiamy do przechłodzenia.
Letnią kaszkę ubijamy mikserem na puch i rozkładamy w pucharkach.
Sos truskawkowy
Krok 2
W międzyczasie... Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić na kawałeczki. Zalać wodą i gotować, aż odparuje ok 2/3 płynu. Wsypać cukier i zagotować.
Zdjąć z ognia i zblendować truskawki z płynem, który pozostał w rondelku.
Krok 3
Kaszkę polać gorącym sosem, udekorować świeżymi truskawkami.
Porcja dla 4 osób.
Krok 4
Przepis na kaszę pochodzi z książki E.Aszkiewicz i R. Chojnackiej "365 obiadów na polskim stole".
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/06/9602/puchowa-kaszka-z-truskawkowym-sosem