Wykonanie
Baaardzo lubię
kaszę mannę. Kiedy został mi mus
rabarbarowo-
truskawkowy z robienia
drożdżowych ślimaczków wiedziałam, gdzie skończy ;) Ślimaczki się nie pojawią, bo chociaż wyszły nawet smaczne, to wizualnie tragiczne. I straszne w wykonaniu. Poszukiwania trwają.No ale mus wyszedł pyszny! Pewnie jeszcze go zrobię.Składniki (na GIGANTYCZNĄ porcję ;) jeżeli nie planujecie
sorbetu albo czegoś innego, to zróbcie z 1/5 porcji, na przykład)500g obranego
rabarbaruPół szklanki
truskawekSzklanka
wodyPół szklanki
cukru+
kasza manna i
mlekoKoszt: 3-4złCzas wykonania:
Kasza manna to z 5 minut, mus koło 30-40 ;)Wykonanie:
Rabarbar kroimy w 1cm kawałki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy
cukrem, zalewamy
wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze kilka-kilkanaście minut, aż
rabarbar zmięknie. Po tym czasie odcedzamy
rabarbar na sitku i dajemy mu lekko przestygnąć. Dodajemy
truskawki i miksujemy chwilkę blenderem. Można dodać jeszcze trochę
cukru albo
soku cytrynowego do smaku :)
Kaszę mannę gotujemy na
mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, raczej gęstą. Trzy-cztery łyżki musu mieszamy z gorącą jeszcze
kaszą manną. Wykładamy do miseczki, nakładamy jeszcze jedną albo dwie łyżki musu na wierzch i zajadamy :)