ßßß
Składniki (na 2 desery):- 2 szklanki mleka,- ok. 5 łyżek kaszki mannej,- 2 łyżka cukru - po jednej do kaszki i do truskawek,- szklanka truskawek.Sposób wykonania:Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy 1 łyżkę cukru i kaszkę, mieszamy cały czas, aż do zagotowania i stężenia. Jeśli konsystencja jest zbyt rzadka, dodajemy jeszcze kaszki. Aby można ją było wyłożyć z miseczki, powinna być dość gęsta.Osobno miksujemy umyte truskawki z łyżką cukru.Stężałą kaszkę przekładamy do jakiejś kształtnej miseczki, najlepiej owalnej, ubijamy, by mocno przywarła do brzegów, po czym wystudzoną delikatnie wykładamy do góry dnem na talerzyk. Polewamy musem truskawkowym.Smacznego!
Przepis bierze udział w konkursie "Kuchnia 24/7" (tutaj - pierwsze śniadanie)