Wykonanie
By MagicPot, 28 października 2015Do dłuższego czasu miałam ochotę na
pastę jajeczną, ale gdy poszłam do sklepu i czytałam opisy produktów z czego zostały zrobione sklepowe
pasty jajeczne zmieniłam zdanie na kupno gotowej pasty i postanowiłam przygotować ją sama. Podczas przygotowań przygotowałam także puszkę z
tuńczykiem w sosie własnym i po kilkunastu minutach miałam gotową
pastę jajeczną z
tuńczykiem.Przygotowanie gotowej
pasty jajecznej z
tuńczykiem zajeło kilkanaście minut i odstawiłam ja do lodówki by sie przegryzła.4
jajkapuszka
tuńczyka w sosie własnymszczypiorek4 średnie
ogórki konserwowejedna mniejsza lub pół wiekszej
cebuliczubata łyżka
majonezumała łyżeczka
musztardy- ja użyłam
musztardy dijon
przyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielonyDo przygotowania swojej
pasty jajecznej użyłam blendra – dokładnie poszatkował na miazgę wszystkie składniki. Mój blender jest o mocy 300W.Wpierw ugotowałam
jajka na twardo i odłożyłam na bok by ostygły.
Tuńczyka odcedziłam na sitku z soku.
Cebulę obrałam z suchych łusek, przekroiłam na pół i wrzuciłam do miski – jeżeli macie blender o słabej mocy, to
cebulę należy wpierw poszatkować w większa kostkę.
Ogórki konserwowe opłukałam pod bieżącą
wodą i dorzuciłam do miski z
cebulą.
Szczypiorek pokroiłam na większe kawałki i także dorzuciłam do miski.Ugotowane i ostudzone
jajka obrałam ze skorupek i w całości wrzuciłam do miski.Dodałam
majonez,
musztardę i
przyprawy i za pomocą blendera dokładnie wszystko zmiksowałam na gładka pastę.
Pastę jajeczną z
tuńczykiem wstawiłam do lodówki by wszystkie składniki przeszły swoim smakiem.Jeżeli nie dysponujecie blenderem lub mikserem to wszystkie warzywa należy bardzo drobniutko poszatkować a
jajka ugnieść widelcem i po dodaniu
majonezu wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać – w takim przypadku
pasta jajeczna z
tuńczykiem będzie bardziej chrupka aniżeli typowym smarowidłem do kanapek.Smacznego!Polecam inne dodatki świetnie nadające się do kanapek: