Wykonanie
By MagicPot, 1 stycznia 2016Idealny
Sos beszamelowy wydaje się być łatwy w przygotowaniu, lecz jeżeli się go nie przypilnuje to powstaną nam grudki, przypali się
mleko i trzeba będzie wszystko przygotowywać od początku.
Sos beszamelowy to dodatek do
cannelloni, lasagne i innego rodzajów
makaronów czy też
mięs.Przepis na poniższy sos stosuje zawsze gdy przygotowuję lasagne lub
cannelloni.jeden litr
mlekadwie łyżki
masładwie łyżki
mąki pszennejprzyprawy:
sól, gałka muszkatałowaDo przygotowania sosu według powyższych ilości, należy przygotować większy garnek lub rondel.Tak więc, do garnka wkładamy
masło i na średnim ogniu rozpuszczamy.Gdy
masło będzie rozpuszczone wsypujemy
mąkę i za pomocą trzepaczki dokładnie mieszamy by nie powstały grudki.W następnej kolejności powoli wlewamy
mleko i całe czas mieszając.Doprawiamy
solą i świeżo tartą
gałką muszkatałową.I cały czas mieszamy do czasu aż sos zgęstnieje. Zapewne zajmie to około od 3 do 5 minut.Sos zawsze przygotowuję na „4” z 6-cio stopniowej skali na kuchence.Tak przygotowany sos nadaje się do polania wybranego przez Was dania.Smacznego!Polecam inne przepisy na sosy: