Wykonanie
Na świąteczne smaki już czas.
Przyprawa piernikowa towarzyszy mi od 1-ego grudnia, jest też dużo
czekolady,
mandarynki i
pomarańcze. Typowe smaki sezonu, choć tak naprawdę jeszcze jest jesień! No tak, a jakby tak połączyć jesienną gruchę z soczystymi, słodkimi
mandarynkami … a do tego piernikowa
kasza jaglana, charakterystyczny posmak melasy i chrupiące
orzechy włoskie, których w święta nigdy nie brakuje. Całkiem niezły pomysł nie tylko na śniadanie, ale też obiad, deser czy kolację 😉 Nie ma to jak zapach
korzennej przyprawy roznoszącej się po całym domu i nieunikniony aromat
mandarynek, taaak – idą święta! KLIK
piernikowa
kasza jaglana z
gruszką i
mandarynkami podana z melasą i
orzechami włoskimigingerbread millet with pears and mandarines served with molasses and walnutsSkładniki (1 duża porcja, 2-3 deserowe):4-5 łyżek
kaszy jaglanejok. łyżeczki
przyprawy piernikowej (najlepiej domowa!! bez
cukru i
mąki)połowa dużej
gruszki2-4 niewielkie
mandarynkigarść posiekanych
orzechów włoskichłyżeczka melasy do podania
Kaszę jaglana ugotować na wodzie, ewentualnie z 1:1 z
mlekiem sojowym/migdałowym/kokosowym. Gotować ją razem z
przyprawą do piernika. W tym czasie pokroić w kostkę
gruszkę oraz na mniejsze kawałki
mandarynki. Wmieszać do ugotowanej
kaszy razem z posiekanymi
orzechami włoskimi. Polać melasą i oprószyć
cynamonem. Smacznego!Ostatnie dni na uniwersytecie, ostatnie wykłady, prezentacje, eseje. Koniec pierwszego semestru?! Szybko jakoś… Jednak na samą myśl, że już dokładnie za tydzień wyląduję w Polsce chce mi się skakać z radości 😀Udanego tygodnia!Nie ważne co mamy, ale KOGO mamy.