Wykonanie
masa serowa:400 g prawdziwego
twarogu3 łyżki
mąki ziemniaczanej80 ml
kremówki 30%250 g
mascarpone150 g
cukru1
żółtko2
jajkaPiekarnik nastawić na 175 º C.
Twaróg zmielić trzykrotnie (użyłem blendera), przełożyć do misy miksera, dodać
mascarpone i mieszać do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Dodać
cukier i nadal mieszać. Następnie przesiać
mąkę. Kiedy masa się połączy, wbijać po jednym
jajku oraz
żółtko. Na koniec dodać kremówkę. Gotową masę wylać do tortownicy na
ciasteczkowy spód. W czajniku zagotować
wodę, a następnie wlać ją do keskówki. Formę z
wodą wstawić do nagrzanego piekarnika na najniższy poziom. Wyżej umieścić kratkę do pieczenia, a na niej ustawić sernik i piec przez 15 minut. W tym czasie przygotować warstwę crème brûlée.warstwa crème brûlée :200 g kremówki 36%1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego40 g
cukru3
żółtkaKremówkę,
cukier oraz ekstrakt
waniliowy umieścić w rondlu i podgrzewać do rozpuszczenia
cukru. Kiedy masa będzie gorąca zdjąć z ognia. W osobnej misce roztrzepać
żółtka, a następnie dodawać do nich po jednej łyżce gorącej
śmietany z
cukrem i
wanilią energicznie mieszając. Odstawić. Po 15 minutach pieczenia, sernik ostrożnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce na ok. 7 minut, aż wyrówna się jego powierzchnia. Temperaturę piekarnika zredukować do 120 º C. Kiedy wierzch sernika będzie równy, ostrożnie wykładać na niego po jednej łyżce masy jajecznej. ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 60 minut. Sernik chłodzić przez ok. 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kolejne 30 minut przy całkowicie otwartych drzwiczkach, a następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce. Kiedy sernik wystygnie, wstawić go do lodówki na całą noc lub najlepiej na całą dobę. Przed podaniem wierzch ciasta oprószyć równomiernie
cukrem (użyłem sitka z dużymi oczkami) i przypalić palnikiem cukierniczym. Podawać.Smacznego! :)