Wykonanie
Mój przepis na
szczupaka,jak i inne
ryby, które pojawią się niebawem, to propozycje alternatywne dla
karpia. Wiem, że nie wszyscy jedzą
karpia i mają problem z wyborem
ryby na świąteczny stół. Inne
ryby takie jak łupacz czy
okoń pojawią się w kolejnych odsłonach. Jak Wam się spieszy zapraszam do magazynu Food Culture, tam znajdują się moje propozycje na dania
rybne oraz inne propozycje koleżanek na pyszne dania i słodkości.
Składniki na 2 osoby:4 dzwonki ze
szczupakakilka garści
grzybów leśnych (zimą oczywiście suszone- trzeba namoczyć je kilka godzin wcześniej)150 ml słodkiej
śmietanki 18%2 łyżki
masła6 łyżek
olejusok z 1/2
cytryny1 łyżka
sosu worcestershirezioła prowansalskie (około 1 łyżeczki)1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisól i
pieprzRybę myjemy, przyprawiamy
solą i
pieprzem oraz
ziołami prowansalskimi, skrapiamy
sokiem z cytryny. Odstawiamy na godzinę by
ryba przeszła smakiem przypraw. Świeże
grzyby czyścimy, suszone, wcześniej namoczone, odcedzamy. Kroimy na mniejsze kawałki.Na patelni rozgrzewamy
olej i smażymy
rybę z obu stron, aż się zrumieni. Wyciągamy
rybę z patelni, na patelni roztapiamy
masło, na którym podsmażamy
grzyby, gdy się usmażą doprawiamy. Na koniec wlewamy
śmietankę i łyżkę worcestershire, mieszamy, aż powstanie sos. Do gotowego sosu przekładamy
rybę, podgrzewamy, posypujemy
natką pietruszki. Smacznego!