ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Z tą surówką wiąże się strasznie dużo moich wspomnień. Wiele lat temu jeździliśmy z rodzicami do Sphinxa. Pamiętam jak otworzyli pierwszą restaurację w Łodzi na ul. Piotrkowskiej. Rodzice byli zachwyceni, zabrali mnie i moją siostrę...i od tamtej pory shoarma stała się naszym ulubionym kultowym daniem. Sphinx się rozrastał, na początku na terenie Łodzi, potem doszły Pabianice i wreszcie ich lokale można było znaleźć w każdym większym mieście. Każda wycieczka, wakacje, większa okazja - nie obyły się bez shoarmy w Sphinxie.
Nie chodzi tylko o jedzenie, ale o wspomnienie tego smaku, tych fajnych chwil, kiedy całą rodziną, CAŁĄ..byliśmy w restauracji. Kiedy rodzice w domu odtwarzali to popularne danie (i wychodziło im to rewelacyjnie). I ta surówka. Na początku w Sphinxie podawali tylko taką, z białej kapusty. Potem doszły inne, ale ta jedna przywraca najmilsze wspomnienia. Zrobiłam ją pierwszy raz od wielu lat - w dniu Wszystkich Świętych. Wspominając Tatę, powróciły najgłębiej ukryte myśli. Wspomnienia. Musicie spróbować tej surówki, jest pyszna. Jak to jest, że surówka przywołuje tyle myśli?
Potrzebujemy:
1/4 główki kapusty
1 łyżkę majonezu
2-3 łyżki śmietany 12%
1 łyżkę cukru
1 łyżeczkę soku z cytryny
sól, pieprz
Kapustę drobno ścieramy na tarce, łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy. Solimy, pieprzymy do smaku. Smacznego;)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/11/surowka-z-biaej-kapusty-ale-to-nie-o.html