Wykonanie
Nasz ulubiony sernik. Przepis towarzyszy mi od wielu lat, prawie zawsze się sprawdza. Prawie, bo ważne aby użyć prawdziwego tłustego
twarogu, a nie sztucznej mieszanki w wiaderku, która
twaróg udaje – wówczas sernik zmienia się we wzburzony wulkan i do niczego się nie nadaje. Możesz zmielić zwykły
twaróg, albo kupić już zmielony, koniecznie jednak sprawdź jego skład – powinien to być produkt jednoskładnikowy, jeśli lista jest długa, nie nadaje się. To pyszne, trochę staromodne, domowe ciasto. Piekę je na niemal wszystkie rodzinne święta – a więc również dzisiaj.
Skłądniki1kg tłustego
twarogu, zmielonego170g
cukru4
jajka4 łyżki
kaszy manny2 łyżki
masłacukier waniliowy2/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaskórka otarta z
cytrynysólKiedy robię sernik tylko dla domowników, podaję go po upieczeniu saute. Kiedy chcę, żeby się lepiej prezentował, dekoruję go
polewą czekoladową (gotową z
torebki, albo rozpuszczoną
gorzką czekoladą).Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.Oddziel
żółtka od
białekUtrzyj
żółtka z
cukrem i
cukrem waniliowym.Do
żółtek dodaj
zmielony ser, wymieszaj.W niewielkim rondelku roztop
masło – uważaj, aby nie zaczęło się smażyć.Do
sera dodaj roztopione
masło,
kaszę manną,
proszek do pieczenia i
skórkę cytrynową. Wymieszaj.Z
białek i szczypty
soli ubij sztywną pianę.Delikatnie wmieszaj ubite
białka w masę
serową.Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.Piecz ok. 1 godzinę 15 minut – sernik powinien być lekko przyrumieniony.Jeśli chcesz użyć polewy – odczekaj, aż sernik będzie wystudzony i polej go wcześniej przygotowaną polewą.Smacznego!