ßßß Cookit - przepis na Sernik domowy

Sernik domowy

nazwa

Wykonanie

Nasz ulubiony sernik. Przepis towarzyszy mi od wielu lat, prawie zawsze się sprawdza. Prawie, bo ważne aby użyć prawdziwego tłustego twarogu, a nie sztucznej mieszanki w wiaderku, która twaróg udaje – wówczas sernik zmienia się we wzburzony wulkan i do niczego się nie nadaje. Możesz zmielić zwykły twaróg, albo kupić już zmielony, koniecznie jednak sprawdź jego skład – powinien to być produkt jednoskładnikowy, jeśli lista jest długa, nie nadaje się. To pyszne, trochę staromodne, domowe ciasto. Piekę je na niemal wszystkie rodzinne święta – a więc również dzisiaj.
Skłądniki
1kg tłustego twarogu, zmielonego
170g cukru
4 jajka
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki masła
cukier waniliowy
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z cytryny
sól
Kiedy robię sernik tylko dla domowników, podaję go po upieczeniu saute. Kiedy chcę, żeby się lepiej prezentował, dekoruję go polewą czekoladową (gotową z torebki, albo rozpuszczoną gorzką czekoladą).
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
Oddziel żółtka od białek
Utrzyj żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
Do żółtek dodaj zmielony ser, wymieszaj.
W niewielkim rondelku roztop masło – uważaj, aby nie zaczęło się smażyć.
Do sera dodaj roztopione masło, kaszę manną, proszek do pieczenia i skórkę cytrynową. Wymieszaj.
Z białek i szczypty soli ubij sztywną pianę.
Delikatnie wmieszaj ubite białka w masę serową.
Przełóż masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.
Piecz ok. 1 godzinę 15 minut – sernik powinien być lekko przyrumieniony.
Jeśli chcesz użyć polewy – odczekaj, aż sernik będzie wystudzony i polej go wcześniej przygotowaną polewą.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/05/08/sernik-domowy