Wykonanie
Pyszne ciasto
gruszkowe z chrupiącą kukurydzianą skorupką.


Składniki600g
gruszekCytryna150g
masła200g
cukru4
jajka100g
mąki pszennej100g
mąki ziemniaczanejSól2 łyżeczki
proszku do pieczenia6 łyżek
śmietany 12%100g
płatków kukurydzianychPrzygotowanieZetrzyj
skórkę z cytryny.Nastaw piekarnik na 180 stopni.Umyj i obierz
gruszki. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój w słupki.
Skrop sokiem z cytryny.100g
masła utrzyj ze szczyptą
soli i 3/4 porcji
cukru.Cały czas ucierając, kolejno dodawaj
jajka, przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia,
mąkę ziemniaczaną i skórkę otartą z
cytryny.Wrzuć do ciasta pokrojone
gruszki, wymieszaj.Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz 20 minut.Pozostałe
masło , resztę
cukru i
śmietanę podgrzewaj w rondelku przez 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj
płatki kukurydziane, wymieszaj.Masę wyłóż na ciasto, piecz jeszcze 15 minut.Smacznego!Zobacz także:Morelove ciastoAnanasowiec