ßßß Cookit - przepis na Ciasto gruszkowe z kukurydzianą skorupką

Ciasto gruszkowe z kukurydzianą skorupką

nazwa

Wykonanie

Pyszne ciasto gruszkowe z chrupiącą kukurydzianą skorupką.
Składniki
600g gruszek
Cytryna
150g masła
200g cukru
4 jajka
100g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
Sól
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek śmietany 12%
100g płatków kukurydzianych
Przygotowanie
Zetrzyj skórkę z cytryny.
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Umyj i obierz gruszki. Pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, pokrój w słupki. Skrop sokiem z cytryny.
100g masła utrzyj ze szczyptą soli i 3/4 porcji cukru.
Cały czas ucierając, kolejno dodawaj jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i skórkę otartą z cytryny.
Wrzuć do ciasta pokrojone gruszki, wymieszaj.
Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piecz 20 minut.
Pozostałe masło , resztę cukru i śmietanę podgrzewaj w rondelku przez 3 minuty, cały czas mieszając. Dodaj płatki kukurydziane, wymieszaj.
Masę wyłóż na ciasto, piecz jeszcze 15 minut.
Smacznego!
Zobacz także:
Morelove ciasto
Ananasowiec
Źródło:http://mammadeli.com/2013/10/01/ciasto-gruszkowe-z-kukurydziana-skorupka