Wykonanie
Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że ciasto będzie pyszne. Kruche ciasto,
morele, no i przede wszystkim marcepan – nie mogło się nie udać!
Składniki120g
masła120g
cukru240g
mąki2
żółtka800g
moreli100g marcepanuNie udało mi się dostać marcepanu w innej formie niż
czekoladowe batoniki – obrałam je więc z
czekolady obieraczką do
ziemniaków.PrzygotowanieWypestkuj
morele i przekrój je na połówki.Marcepan zetrzyj na tarce o dużych oczkach (najłatwiej to zrobić, kiedy jest schłodzony).Nastaw piekarnik na 190 stopni.Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.Z
masła,
cukru,
mąki i
żółtek zagnieć ciasto. Możesz to zrobić na blacie lub w dużej misce. Ciasto będzie przypominało okruchy – jak kruszonka.Odłóż 3 łyżki ciasta, resztą wylep spód formy.Wierzch ciasta posyp startym marcepanem, następnie ułóż połówki
moreli, posyp wszystko resztą ciasta.Piecz 40 minut. Upieczone ciasto zostaw w formie na 15 minut, po tym czasie wystudź na kratce.Smacznego!Zobacz także:Morelove ciastoMoja
Tarta TatinSzarlotka z
malinami