Wykonanie
W większości
polskich restauracji znajdziesz w karcie to danie. Można pomyśleć, że to nasz narodowy specjał. Z wykonaniem bywa różnie, choć wydawałoby się, że nie da się tu nic zepsuć. Jeśli jednak zrobisz to danie sama teraz, kiedy na straganach bogactwo leśnych
grzybów – będzie pysznie. Ja użyłam
borowików, ale równie dobrze sprawdzą się też podgrzybki,
maślaki czy
kurki. Jeśli nie masz patelni do grillowania, do smażenia
mięsa możesz wykorzystać zwykłą dużą patelnię o grubym dnie, posmarowaną odrobiną
oliwy.
Składniki (2 porcje)350g
polędwiczki wieprzowej350g
borowików lub innych leśnych
grzybówNatka pietruszki30g
masłaOliwaCebulaSól,
pieprz150ml
śmietany 12%PrzygotowanieDokładnie umyj i oczyść
grzyby – staraj się jednak, by jak najkrócej były w wodzie, bo nasiąkną nią jak gąbka i stracą smak.Rozgrzej mocno patelnię do grillowania.
Mięso umyj, dokładnie oczyść z błon, przekrój wzdłuż, a następnie w poprzek – powinnaś otrzymać cztery zgrabne kawałki.Natrzyj
mięso oliwą,
solą i
pieprzem i smaż na rozgrzanej patelni po 4 minuty z każdej strony.Drobno posiekaj
cebulę i
natkę, jeśli trzeba pokrój
grzyby.Wrzuć
masło na rozgrzaną patelnię i gdy tylko zacznie się topić, dolej trochę
oliwy.Zeszklij
cebulę, dodaj
grzyby, sporą szczyptę
soli i
pieprzu. Wymieszaj całość i smaż około 8 minut.Kiedy
grzyby zaczną się rumienić, dodaj posiekaną
natkę i
śmietanę.Podgrzewaj, mieszając, aż sos się zagotuje. Zmniejsz ogień, przełóż zgrillowane
polędwiczki i gotuj jeszcze przez minutę.Najlepiej smakuje z
kaszą gryczaną i
fasolką szparagową gotowaną na parze.Smacznego!
Zobacz także:
Wieprzowina słodko-kwaśna