ßßß
Składniki (2 porcje)350g polędwiczki wieprzowej350g borowików lub innych leśnych grzybówNatka pietruszki30g masłaOliwaCebulaSól, pieprz150ml śmietany 12%PrzygotowanieDokładnie umyj i oczyść grzyby – staraj się jednak, by jak najkrócej były w wodzie, bo nasiąkną nią jak gąbka i stracą smak.Rozgrzej mocno patelnię do grillowania.Mięso umyj, dokładnie oczyść z błon, przekrój wzdłuż, a następnie w poprzek – powinnaś otrzymać cztery zgrabne kawałki.Natrzyj mięso oliwą, solą i pieprzem i smaż na rozgrzanej patelni po 4 minuty z każdej strony.Drobno posiekaj cebulę i natkę, jeśli trzeba pokrój grzyby.Wrzuć masło na rozgrzaną patelnię i gdy tylko zacznie się topić, dolej trochę oliwy.Zeszklij cebulę, dodaj grzyby, sporą szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj całość i smaż około 8 minut.Kiedy grzyby zaczną się rumienić, dodaj posiekaną natkę i śmietanę.Podgrzewaj, mieszając, aż sos się zagotuje. Zmniejsz ogień, przełóż zgrillowane polędwiczki i gotuj jeszcze przez minutę.Najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i fasolką szparagową gotowaną na parze.Smacznego!
Zobacz także:Wieprzowina słodko-kwaśna