Wykonanie
Dzisiejsza propozycja jest doskonałym pomysłem na zagospodarowanie
śmietany która zważyła się nam np przy ubijaniu do ciasta, lub np zrobiła się lekko kwaśna... Właśnie z takiej błyskawicznie i prosto zrobimy pyszne
masło...Składniki:500 ml
śmietany 36%szczypta
soliwykonanie thermomix:
Śmietanę i
sól umieścić w naczyniu. Ubijać 6 min/obr4. Można dodać odrobinę
oleju wówczas
masło będzie się lepiej smarowało. Jeśli robimy np ze
śmietany 30% można dodać 1 łyżeczkę
masła (jeśli mamy ;) Odcedzić na sitku, potrząsając nim utworzyć osełkę. Schłodzić.wykonanie tradycyjne:
Śmietanę ze szczyptą
soli miksować na najwyższych obrotach ok 6 minut. Można dodać odrobinę
oleju wówczas
masło będzie się lepiej smarowało. Jeśli robimy np ze
śmietany 30% można dodać 1 łyżeczkę
masła (jeśli mamy ;) Po tym czasie
masło powinno sie już utworzyć. Przelać na sitko. Odcedzić
maślankę, a z
masła uformować osełkę. SchłodzićSmacznego :)