Wykonanie
Share the post "
Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru"Nawiązując do nazwy mojego bloga, można się już domyślić ,że uwielbiam karmel w każdej postaci. Przedstawiam więc prosty przepis na
sos karmelowy, który używam do praktycznie każdego deseru. Jest doskonały z naleśnikami,goframi,
ciastkami,
lodami i wszystkimi innymi,które Wam przyjdą do głowy. Poza tym jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, ze składników które każdy ma w lodówce.
Sos karmelowy (ok. 250-300 ml)Składniki:1/2 szklanki
śmietanki 36% ( w temperaturze pokojowej)1 szklanka
cukru (może być biały lub brązowy)4 łyżki
masłaszczypta
soli1/4 szklanki
wodyPrzygotowanie:Na średnią patelnię wlej
wodę i wsyp równomiernie
cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu aż całość będzie miała złoto-brązowy kolor. Nie mieszaj w trakcie, jedynie gdy zauważymy zmianę koloru, zakręćmy patelnią, aby karmel ugotował się równomiernie.Wyłącz ogień. Dodaj
masło i mieszaj do momentu jego połączenia się z karmelem.W trakcie mieszania
masła dodawaj
śmietankę, może pryskać więc należy to robić ostrożnie. Następnie dodaj szczyptę
soli.Przelej do słoika.*można go przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Gdy będzie schłodzony-zgęstnieje, jeżeli chcesz by znowu uzyskał płynną konsystencję podgrzej go przez chwilę w mikrofalówce.
Share the post "
Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru"