ßßß Cookit - przepis na Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru

Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru

nazwa

Wykonanie

Share the post "Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru"
Nawiązując do nazwy mojego bloga, można się już domyślić ,że uwielbiam karmel w każdej postaci. Przedstawiam więc prosty przepis na sos karmelowy, który używam do praktycznie każdego deseru. Jest doskonały z naleśnikami,goframi,ciastkami, lodami i wszystkimi innymi,które Wam przyjdą do głowy. Poza tym jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, ze składników które każdy ma w lodówce.
Sos karmelowy (ok. 250-300 ml)
Składniki:
1/2 szklanki śmietanki 36% ( w temperaturze pokojowej)
1 szklanka cukru (może być biały lub brązowy)
4 łyżki masła
szczypta soli
1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Na średnią patelnię wlej wodę i wsyp równomiernie cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu aż całość będzie miała złoto-brązowy kolor. Nie mieszaj w trakcie, jedynie gdy zauważymy zmianę koloru, zakręćmy patelnią, aby karmel ugotował się równomiernie.
Wyłącz ogień. Dodaj masło i mieszaj do momentu jego połączenia się z karmelem.
W trakcie mieszania masła dodawaj śmietankę, może pryskać więc należy to robić ostrożnie. Następnie dodaj szczyptę soli.
Przelej do słoika.
*można go przechowywać w lodówce do 3 tygodni. Gdy będzie schłodzony-zgęstnieje, jeżeli chcesz by znowu uzyskał płynną konsystencję podgrzej go przez chwilę w mikrofalówce.
Share the post "Sos karmelowy-doskonały do każdego deseru"
Źródło:http://karmelowy.pl/sos-karmelowy-doskonaly-do-kazdego-deseru