ßßß Cookit - przepis na Kajmak (dulce de leche)

Kajmak (dulce de leche)

nazwa

Wykonanie

Kajmak można pozyskać w kuchni z różnych źródeł. Można użyć gotowego, kupionego w sklepie. Sama często korzystam z tego rozwiązania, gdy brakuje mi czasu na przygotowanie własnego. Można też uzyskać go przez długotrwałe gotowanie zamkniętej puszki ze słodzonym mlekiem skondensowanym. Istnieje też trzecia metoda. Polega ona na długotrwałym gotowaniu mleka i słodkiej śmietanki wraz z cukrem. We Francji i Wielkiej Brytanii produkt powstały na koniec nazywa się confiture de lait (konfitura z mleka). Natomiast w Ameryce Południowej określany jest jako dulce de leche. Także Portugalczycy mają na niego swoją nazwę: doce de leite i namiętnie wykorzystują go w swojej kuchni, do rozmaitych ciast i deserów. Wam również polecam jego przygotowanie. Zbliżają się Święta, zatem kajmak będzie doskonałym dodatkiem chociażby do wielkanocnego mazurka.
Składniki:
500 ml tłustego mleka
200 ml śmietanki 36%
2,5 szklanki cukru
1 laska wanilii
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu z grubym dnem oraz o dużej średnicy (z dużą powierzchnią parowania). Mieszamy je, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy przez kolejne 2-3 godziny, mieszając całość bardzo rzadko. Po tym czasie sprawdzamy, czy masa zaczyna się pienić, bo to oznacza początek karmelizowania. Wówczas wyciągamy wanilię, a całość mieszamy częściej, aby nie przywierała do dna. Kajmak jest gotowy gdy ma bursztynowy kolor i nie spływa z łyżki.
Jeśli chcemy otrzymać bardziej gęstą i ciemniejszą masę, gotujemy ją przez kolejne kilkanaście minut. Gotowy kajmak przelewamy do słoiczka i ostudzamy (wówczas jeszcze odrobinę zgęstnieje), przechowujemy w lodówce.
Jak zgęstnieje i na powierzchni pojawi się skorupka, kajmak podgrzewamy z 1-2 łyżkami słodkiej śmietanki.
Smacznego!
Ten oraz inne smaczne przepisy z wykorzystaniem mleka znajdziecie w dziesiątym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do przeglądania magazynu).
Źródło:http://www.smakiempisany.pl/2016/03/kajmak-dulce-de-leche.html