Wykonanie


Dulce de leche czyli po prostu nasz kajmak. Przysmak znany na świecie,znany i u nas. Absolutnie nie jest to przepis skomplikowany,aczkolwiek czasochłonny. Nie mam na myśli oczekiwania na gotowanie
mleka w puszce lecz powolne gotowanie
mleka z
cukrem. Prawda jest taka,że kupiłam już kiedyś gotową masę i klapa. Nie smakowało nam. Polecam wyrób domowy,bo i satysfakcja większa i smak niepowtarzalny który pamiętam z dzieciństwa.Tą masą mama mojego taty przekładała
wafle,pycha6 szklanek
mleka1,5 szklanki
cukruszczypta
soliDo rondla o grubym dnie wlać
mleko,wsypać
cukier i gotować na maleńkim ogniu 3 lub nawet 4 godziny,aż nasza masa nabierze karmelowego koloru i wyraźnie zgęstnieje.Jeśli jesteście mało cierpliwi jedną szklankę
mleka zastąpcie szklanką kremówki.MOJE RADYsmak masy możemy dowolnie zmieniać np.dodając pod koniec gotowania 2 łyżki
kakao ,1\2 tabliczki
czekolady,2 łyżki
kawy neski, 1 łyżkę
kawy prawdziwej, łyżeczkę ekstraktu
waniliowego, pół kieliszeczka
amarettoostatni mój wynalazek to dodatek
chałwy,gdy masa jest jeszcze ciepła dodaję jeden baton
chałwy i mieszam,aż się roztopi