ßßß Cookit - przepis na Domowe bułki do hamburgerów

Domowe bułki do hamburgerów

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Kiedyś będąc na warsztatach kulinarnych dotyczących burgerów usłyszałam, że idealna bułka do burgera powinna być lekko słodka i maślana. Również delikatna, nie krusząca się, na pewno nie sucha (co często zdarza się w burgerowniach...). Odwiedziłam wiele burgerowni i sama mogę potwierdzić, że to właśnie taka bułka najlepiej smakuje mi w burgerach. Dlatego też kiedy naszła nas ochota na burgery, postanowiliśmy przygotować je samodzielnie, od podstaw - zaczynając od bułek.
Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb domowa piekarnia".
Składniki:
Zaczyn:
20 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
100 ml ciepłego mleka
100 g mąki pszennej (autor polecam typ 750, ja użyłam 650)
Ciasto:
100 ml śmietany 30%
3 żółtka
80 g miękkiego masła
350 g mąki pszennej typ 500
1/2 łyżeczki soli
białko do posmarowania
sezam
Wykonanie:
Z drożdży, cukru, mleka i mąki przygotowujemy zaczyn, odstawiamy go na około 30 minut, aż zacznie pracować.
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2-3 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 8 100 g części, z których formujemy okrągłe bułeczki, które mocno spłaszczamy i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawiamy je do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Bułeczki przed pieczeniem ponownie spłaszczamy i smarujemy białkiem, a następnie posypujemy sezamem.
Pieczemy je w 220 stopniach przez 10 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/11/domowe-buki-do-hamburgerow.html