Wykonanie
Dzień dobry!Kiedyś będąc na warsztatach kulinarnych dotyczących burgerów usłyszałam, że idealna
bułka do burgera powinna być lekko słodka i
maślana. Również delikatna, nie krusząca się, na pewno nie sucha (co często zdarza się w burgerowniach...). Odwiedziłam wiele burgerowni i sama
mogę potwierdzić, że to właśnie taka
bułka najlepiej smakuje mi w burgerach. Dlatego też kiedy naszła nas ochota na burgery, postanowiliśmy przygotować je samodzielnie, od podstaw - zaczynając od
bułek.Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "
Chleb domowa piekarnia".
Składniki:Zaczyn:20 g świeżych
drożdży2 łyżki
cukru100 ml ciepłego
mleka100 g
mąki pszennej (autor polecam typ 750, ja użyłam 650)Ciasto:100 ml
śmietany 30%3
żółtka80 g miękkiego
masła350 g
mąki pszennej typ 5001/2 łyżeczki
solibiałko do posmarowania
sezamWykonanie:Z
drożdży,
cukru,
mleka i
mąki przygotowujemy zaczyn, odstawiamy go na około 30 minut, aż zacznie pracować.Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, które pozostawiamy do wyrośnięcia na około 2-3 godziny, aż podwoi swoją objętość.Wyrośnięte ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 8 100 g części, z których formujemy okrągłe bułeczki, które mocno spłaszczamy i umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie zostawiamy je do wyrośnięcia na ok. 30 minut.Bułeczki przed pieczeniem ponownie spłaszczamy i smarujemy
białkiem, a następnie posypujemy
sezamem.Pieczemy je w 220 stopniach przez 10 minut. Po upieczeniu studzimy je na kratce.
Smacznego!