Wykonanie
Ten przepis, a raczej ta marynata, ma to do siebie, że możemy dać swoje ulubione
przyprawy. Ja podaję Wam składniki z
przyprawami jakie ja dałam, ale Wy możecie użyć swoich, ulubionych i myślę, że też będzie ok :)Składniki:1kg pałek z
kurczaka200g
startego sera żółtego ( opcjonalnie )duży
jogurt naturalnysok z połowy
cytrynypół łyżeczki
soliświeżo zmielony
pieprzłyżka
ziół prowansalskichprzeciśnięty przez praskę ząbek
czosnkupół łyżeczki
papryki ostrej, mielonejpół łyżeczki
przyprawy do gyrosa200g
startego sera żółtego ( opcjonalnie )Przygotowanie:Wszystko poza
mięsem i
serem żółtym, mieszamy ze sobą w misce, tworząc marynatę do naszego
mięsa.Umyte i osuszone pałki wkładamy do
jogurtu z
przyprawami i mieszamy dokładnie, by marynata pokryła każdy kawałek
mięsa ( ja zrobiłam to ręką ).Pałki w
jogurcie wkładamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc.Wyciągamy każdy kawałek
mięsa na blachę, lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez godzinę w 180st.W połowie pieczenia możemy wycisnąć sok z pozostałej połówki
cytryny na pałki, a na 15 minut przed końcem, posypać pałki
serem żółtym i włączyć termoobieg,
zrobi się wtedy chrupiąca skorupka z wierzchu.dania z
kurczakaKategorie: