ßßß
Ten przepis, a raczej ta marynata, ma to do siebie, że możemy dać swoje ulubione przyprawy. Ja podaję Wam składniki z przyprawami jakie ja dałam, ale Wy możecie użyć swoich, ulubionych i myślę, że też będzie ok :)Składniki:1kg pałek z kurczaka200g startego sera żółtego ( opcjonalnie )duży jogurt naturalnysok z połowy cytrynypół łyżeczki soliświeżo zmielony pieprzłyżka ziół prowansalskichprzeciśnięty przez praskę ząbek czosnkupół łyżeczki papryki ostrej, mielonejpół łyżeczki przyprawy do gyrosa200g startego sera żółtego ( opcjonalnie )Przygotowanie:Wszystko poza mięsem i serem żółtym, mieszamy ze sobą w misce, tworząc marynatę do naszego mięsa.Umyte i osuszone pałki wkładamy do jogurtu z przyprawami i mieszamy dokładnie, by marynata pokryła każdy kawałek mięsa ( ja zrobiłam to ręką ).Pałki w jogurcie wkładamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc.Wyciągamy każdy kawałek mięsa na blachę, lub do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez godzinę w 180st.W połowie pieczenia możemy wycisnąć sok z pozostałej połówki cytryny na pałki, a na 15 minut przed końcem, posypać pałki serem żółtym i włączyć termoobieg, zrobi się wtedy chrupiąca skorupka z wierzchu.dania z kurczaka


Kategorie: