Wykonanie
Zupa pomidorowa na rosole, z
mięsnymi, bazyliowymi pulpecikami.Ciekawe urozmaicenie tradycyjnej pomidorówki z
makaronem.Pulpeciki dzięki temu, że wrzucane są bezpośrednio do zupy, przechodzą jej smakiem i są bardzo soczyste.Składniki:litr rosołu5 łyżeczek
koncentratu pomidorowego1
cebula1 ząbek
czosnku400g indyczego
mięsa mielonegosól,
pieprz,
maggigarść świeżo posiekanej
bazylii3 łyżki
śmietany2 łyżeczki
mąki ( opcjonalnie )Przygotowanie:Przecedzony rosół podgrzewamy i kiedy będzie gorący dodajemy do niego
koncentrat pomidorowy.Zagotowujemy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce
masła. Pod koniec na dosłownie kilka sekund, dorzucamy drobniutko pokrojony ząbek
czosnku ( by tylko uwolnił swój aromat ).
Cebulę z
czosnkiem przekładamy do garnka z naszą zupą.Gotujemy na małym ogniu i w tym czasie zabieramy się za kulki
mięsne.W misce mieszamy ze sobą dokładnie
mięso,
sól,
pieprz i posiekaną
bazylię.Formujemy małe kuleczki, takiej wielkości by mogły zmieścić się na łyżce i by można je zjeść na raz.U mnie były one wielkości małej łyżeczki i wyszło ich 32 sztuki.
Mięsne pulpeciki wrzucamy do zupy ( surowe ) i całość gotujemy 20-30 minut na średnim ogniu.Na koniec w kubeczku mieszamy ze sobą
śmietanę,
mąkę i 1-2 chochelki gorącej zupy, zaprawiamy tym zupę i gotowe :)



Kategorie: