ßßß Cookit - przepis na Pomidorowa na rosole z mięsnymi, bazyliowymi pulpecikami

Pomidorowa na rosole z mięsnymi, bazyliowymi pulpecikami

nazwa

Wykonanie

Zupa pomidorowa na rosole, z mięsnymi, bazyliowymi pulpecikami.
Ciekawe urozmaicenie tradycyjnej pomidorówki z makaronem.
Pulpeciki dzięki temu, że wrzucane są bezpośrednio do zupy, przechodzą jej smakiem i są bardzo soczyste.
Składniki:
litr rosołu
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
400g indyczego mięsa mielonego
sól, pieprz,maggi
garść świeżo posiekanej bazylii
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki mąki ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
Przecedzony rosół podgrzewamy i kiedy będzie gorący dodajemy do niego koncentrat pomidorowy.
Zagotowujemy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła. Pod koniec na dosłownie kilka sekund, dorzucamy drobniutko pokrojony ząbek czosnku ( by tylko uwolnił swój aromat ).
Cebulę z czosnkiem przekładamy do garnka z naszą zupą.
Gotujemy na małym ogniu i w tym czasie zabieramy się za kulki mięsne.
W misce mieszamy ze sobą dokładnie mięso, sól, pieprz i posiekaną bazylię.
Formujemy małe kuleczki, takiej wielkości by mogły zmieścić się na łyżce i by można je zjeść na raz.
U mnie były one wielkości małej łyżeczki i wyszło ich 32 sztuki.
Mięsne pulpeciki wrzucamy do zupy ( surowe ) i całość gotujemy 20-30 minut na średnim ogniu.
Na koniec w kubeczku mieszamy ze sobą śmietanę, mąkę i 1-2 chochelki gorącej zupy, zaprawiamy tym zupę i gotowe :)
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/pomidorowa-na-rosole-z-miesnymi-bazyliowymi-pulpecikami