ßßß
Dziś kawał mięsa, które zapewne większym powodzeniem cieszy się u męskiej płci, ale myślę, że dobrze przyprawione i zrobione, zaspokoi także nie jedno damskie podniebienie.Do mięsa dodałam płatki pomidora ze sklepu Tytka Smaku, o którym pisałam Wam we wcześniejszym przepisie. Dały one całości niesamowity aromat i smak.Składniki:– 2 plastry antrykotu wołowego– przyprawa myśliwska Tytka Smaku– garść płatków pomidora Tytka Smaku– łyżeczka musztardy– 3 łyżki oliwy z oliwek– szczypta papryki czerwonej ostrej– kilka pieczarek ( opcjonalnie )– 1 duża cebula– sól, pieprz– łyżka śmietany 18%Przygotowanie:* Robimy marynatę z oliwy, musztardy, papryki, soli, pieprzu i przyprawy myśliwskiej ( łączymy ze sobą wszystko razem w miseczce ).* Mięso myjemy, osuszamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.* Po godzinie obsmażamy na patelni, z obu stron, na dość mocnym ogniu, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i pieczarki pokrojone w plasterki.Gdy całość fajnie nam się przysmaży, podlewamy wodą ( około pół szklanki ), wrzucamy garść płatków pomidorów, mieszamy i zmniejszamy ogień, by sobie ” pyrkało „.* Co jakiś czas obracamy mięso i uzupełniamy wodą, która szybko paruje, a sos przy tym ładnie się zagęszcza/karmelizuje.* Takie duszenie antrykotu trwało u mnie, mniej więcej około 1,5h, ale myślę, że wszystko zależy od grubości mięsa.
Kategorie: