Wykonanie
W prawdzie robiłam już w tym roku quiche ze
szparagami i krem ze
szparagów, ale otwarcie sezonu symbolizują dla mnie dopiero
szparagi z młodymi
ziemniakami oraz
sosem holenderskim . I stało się. Udałam się wczesnym przedpołudniem na Hale Mirowskie i zakupiłam kilka pęczków tego boskiego warzywa. Zielone, delikatne, rozpływające się w ustach. Co roku nie
mogę doczekać się sezonu
szparagowego. Tym, co znają oraz lubią, nie muszę zachwalać, natomiast wszystkim, którzy jeszcze nie próbowali, polecam zacząć
szparagową przygodę właśnie od tego prostego dania.6 plasterków
szynki serranosos holenderskiZiemniaki gotujemy.
Szparagi obieramy, po czym gotujemy na parze przez 15-20 minut.
Szparagi podajemy z
ziemniakami, plastrami
szynki serrano oraz
sosem holenderskim.