Wykonanie
Od jakiegoś czasu, gdy po raz pierwszy spróbowałam
szparagów, czekam na sezon na nie. Najbardziej lubię zielone, ale białymi też nie gardzę (choć jest z nimi trochę więcej zachodu przy przygotowaniu; zielonych nie trzeba obierać, a białe tak!). Moje córeczki twierdzą, że lubią jeść tylko główki
szparagowe. Podałam im więc główki, a reszta pozostała niewidoczna w zupie-krem ;)Składniki:1
cebula, posiekana3-4
ziemniaki, pokrojone w kostkę2 pęczki
zielonych szparagów (1 kg)2l wrzątku lub rosołu wegetariańskiego (użyłam wrzątek + kostka eko)2-3 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego1 łyżka
masła sklarowanegoZaczęłam od przygotowania
szparagów - umyłam je, oderwałam zdrewniałe końce, odkroiłam główki (które odłożyłam na chwilę), a nóżki pokroiłam na mniejsze kawałki.Na sklarowanym
maśle podsmażyłam
cebulę, dodałam
ziemniaki, a następnie posiekane nóżki
szparagów. Dusiłam przez 3-4 minuty, po czym zalałam wrzątkiem i dodałam ekologiczną kostkę
bulionową. Gotowałam ok. 15 minut, po czym zmiksowałam ją na gładko i dodałam
jogurt.Podczas gdy zupa się gotowała ugotowałam w lekko osolonej wodzie główki
szparagów (2-3 minuty). Odcedziłam i odstawiłam.Zupę przelałam do miseczek i dodałam do niej ugotowane główki
szparagów.