ßßß
Od jakiegoś czasu, gdy po raz pierwszy spróbowałam szparagów, czekam na sezon na nie. Najbardziej lubię zielone, ale białymi też nie gardzę (choć jest z nimi trochę więcej zachodu przy przygotowaniu; zielonych nie trzeba obierać, a białe tak!). Moje córeczki twierdzą, że lubią jeść tylko główki szparagowe. Podałam im więc główki, a reszta pozostała niewidoczna w zupie-krem ;)Składniki:1 cebula, posiekana3-4 ziemniaki, pokrojone w kostkę2 pęczki zielonych szparagów (1 kg)2l wrzątku lub rosołu wegetariańskiego (użyłam wrzątek + kostka eko)2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego1 łyżka masła sklarowanegoZaczęłam od przygotowania szparagów - umyłam je, oderwałam zdrewniałe końce, odkroiłam główki (które odłożyłam na chwilę), a nóżki pokroiłam na mniejsze kawałki.Na sklarowanym maśle podsmażyłam cebulę, dodałam ziemniaki, a następnie posiekane nóżki szparagów. Dusiłam przez 3-4 minuty, po czym zalałam wrzątkiem i dodałam ekologiczną kostkę bulionową. Gotowałam ok. 15 minut, po czym zmiksowałam ją na gładko i dodałam jogurt.Podczas gdy zupa się gotowała ugotowałam w lekko osolonej wodzie główki szparagów (2-3 minuty). Odcedziłam i odstawiłam.Zupę przelałam do miseczek i dodałam do niej ugotowane główki szparagów.