ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z białych szparagów

Zupa krem z białych szparagów

nazwa

Wykonanie

Nasza mama jest bezapelacyjną mistrzynią w gotowaniu zup. Robi to perfekcyjnie i żadna z nas nigdy jej pod tym względem nie dorówna. Tym razem, na naszą prośbę, ugotowała zupę krem z białych szparagów. Jak zawsze, wyszła przepysznie, oto przepis:
Potrawa wolna od glutenu.
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
Pęczek białych szparagów
1 ugotowany ziemniak
1 cebula
2 łyżki masła
0,5 l bulionu drobiowego np. z tego przepisu
Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, gałka muszkatołowa
Jako dodatek: 3 plastry szynki długodojrzewającej
Szparagi myjemy i odłamujemy twarde,łykowate końcówki. Następnie je obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Nie musi być drobno krojona, bo całość później zblenderujemy. W garnuszku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulkę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojone szparagi (omijając główki) i przesmażamy chwilkę. Całość zalewamy ciepłym bulionem i gotujemy około 5 minut. Dodajemy główki szparagów, ziemniak oraz przyprawy. Gotujemy 2-3 minuty i blenderujemy na gładki krem. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Na suchej patelni przesmażamy szynkę, aż się pofaluje. Zupę podajemy ciepłą wraz z plasterkiem szynki. Smacznego.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/05/zupa-krem-z-biaych-szparagow.html