Wykonanie
Nasza mama jest bezapelacyjną mistrzynią w gotowaniu zup. Robi to perfekcyjnie i żadna z nas nigdy jej pod tym względem nie dorówna. Tym razem, na naszą prośbę, ugotowała zupę krem z białych
szparagów. Jak zawsze, wyszła przepysznie, oto przepis:
Potrawa wolna od glutenu.Czas przygotowania: 20 minutIlość porcji: 3Składniki:Pęczek białych
szparagów1 ugotowany
ziemniak1
cebula2 łyżki
masła0,5 l
bulionu drobiowego np. z tego przepisu
Przyprawy: świeżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sól,
gałka muszkatołowaJako dodatek: 3 plastry
szynki długodojrzewającej
Szparagi myjemy i odłamujemy twarde,łykowate końcówki. Następnie je obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Nie musi być drobno krojona, bo całość później zblenderujemy. W garnuszku rozpuszczamy
masło, wrzucamy
cebulkę i podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojone
szparagi (omijając główki) i przesmażamy chwilkę. Całość zalewamy ciepłym
bulionem i gotujemy około 5 minut. Dodajemy główki
szparagów,
ziemniak oraz
przyprawy. Gotujemy 2-3 minuty i blenderujemy na gładki krem. Kosztujemy i w razie konieczności ponownie doprawiamy. Na suchej patelni przesmażamy
szynkę, aż się pofaluje. Zupę podajemy ciepłą wraz z plasterkiem
szynki. Smacznego.