Wykonanie
Nie jestem w stanie przejść obojętnie obok małych, okrągłych, słodkich bez z
mąką migdałową. Lubię smak makaroników, ale przede wszystkim uwielbiam ich estetykę. Pasują na każdą okazję. Mogą być ozdobą
tortu, podarunkiem od nowożeńców dla gości weselnych, niezobowiązującym dodatkiem do
kawy podczas babskich pogaduch. Składają się z niewielu składników, ale upieczenie ich nie jest takie łatwe, bowiem dużo zależy od wilgotności powietrza,a także od piekarnika (czy utrzymuje on stałą temperaturę itd.). Oto jeden z wielu przepisów na ten przysmak.4
białka200 g
cukru pudru120 g
mąki migdałowej
barwnik spożywczylemon
curdmascarponeBiałka najlepiej wybić do miseczki dzień wcześniej. Miskę zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. Przygotowanie makaroników zaczynamy od ubicia piany na sztywno. Kiedy jest ona dobrze ubita dodajemy do niej
cukier puder i miksujemy kolejne 2-3 minuty. Chwilę przed końcem miksowania dodajemy
barwnik spożywczy a następnie
mąkę migdałową. Bardzo ważne jest aby zarówno
mąka, jaki i
cukier puder były przesiane przez sito. Po dodaniu
mąki migdałowej masę mieszamy delikatnie szpatułką. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia rysujemy
okręgi o średnicy 3-4 cm. Przy pomocy szprycy nakładamy masę. Kiedy cała blach jest już wypełniona lekko uderzamy nią o blat po czym odstawiamy na 30-40 minut aby
makaroniki osuszyły się.
Makaroniki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 140-150 stopni, bez termoobiegu przez około 10-15 minut (wszystko zależy od wielkości makaroników i piekarnika). Aby uniknąć przypalania się makaroników i zmiany koloru zawsze piekę je na ostatniej półce w piekarniku. Jeśli
makaroniki pękają to znaczy, że temperatura jest za wysoka i przy następnej partii trzeba ją zmniejszyć. Po upieczeniu
makaroniki odstawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem przekładamy je kremem na bazie lemon
curd, który robimy mieszając
mascarpone z lemon
curs w stosunku 2 do 1 (np. na każdą łyżeczkę lemon
curd dajemy dwie łyżeczki
mascarpone). Same
makaroniki można przechowywać przez 6-7 dni w suchym miejscu.