Wykonanie
Tym lukrem możesz ozdobić pierniczki lub inne
ciasteczka. Jest gęsty, więc sprawdza się przy rysowaniu szczegółów i krawędzi na ciasteczkach. Do wypełniania wzorów potrzebny jest
lukier bardziej lejący, dlatego należy go rozcieńczyć kilkoma kroplami
wody.
Lukier można pozostawić biały, ale żeby było bardziej kolorowo można dodać barwników
Składniki:2
białkaok 350 g
cukru pudru*dodatkowo:
barwniki spożywcze w żelu
Białka wlej do miski, dodaj
cukier puder i ucieraj (najlepiej ręcznie, a nie mikserem) do czasu aż powstanie biały, dość gęsty
lukier, a
cukier nie będzie wyczuwalny
między palcami.
Podziel na mniejsze porcje. Dodaj do nich barwniki. Pamiętaj, aby każdy pojemnik szczelnie przykryć pokrywką lub folią, bo inaczej
lukier wyschnie i nie będzie się już do niczego nadawał. Przechowuj w lodówce.
Jeśli chcesz rysować wzory, przełóż
lukier do rękawa jednorazowego (foliowego lub zrobionego z papieru do pieczenia). Jeśli chcesz wypełnić wzór, dodaj do lukru kilka kropel
wody i nakładaj pędzelkiem (koniecznie przeznaczonym tylko do tej czynności!).*ilości
cukru nie można dokładnie sprecyzować, ponieważ zależy to od wielkości
białek - większe wchłoną więcej
cukru, mniejsze mniej.źródło: przepis własny