Wykonanie
Truskawki w tym roku zawiodły, ale za to ciemne
czereśnie są cudowne. Słodkie, pachnące, dorodne. Świetnie pasują do deserów na ciepło i na zimno. U mnie ostatnio goszczą w kuchni często, tym razem trafiły do sernika na zimno.500-600 g ciemnych
czereśni500 g
twarogu do serników250 g
mascarpone250 g
śmietany kremówki 30%150 g
cukru23-30 g
żelatyny (w zależności od konsystencji składników)20-25 g
kakao10- ml
wody2 łyżki ekstraktu
waniliowegoCzereśnie myjemy osuszamy, po czym drylujemy i kroimy na pół.
Żelatynę wsypujemy do filiżanki, zalewamy 100 ml gorącej
wody i dokładnie mieszamy. Do miski wrzucamy
twaróg,
mascarpone,
cukier, dodajemy kremówkę, ekstrakt
waniliowy oraz rozpuszczoną
żelatynę. Dokładnie miksujemy, po czym rozdzielamy na dwie równe połowy. Do jednej z nich dodajemy
kakao i ponownie mieszamy. Ciemną masę przelewamy do tortownicy o średnicy 26-28 centymetrów, wyrównujemy masę, po czym układamy na niej
czereśnie. Całość zalewamy białą masą i wyrównujemy masę. Sernik wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Podajemy posypany
kakao i udekorowany
czereśniami oraz świeżymi liśćmi
ziół.
