ßßß Cookit - przepis na Le Nègre zebra

Le Nègre zebra

nazwa

Wykonanie

11 maja, 2012 by Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Le Nègre to jedno z moich ulubionych ciast czekoladowych. Tym razem przepis z dodatkiem białej czekolady.
100 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady
200 g masła
100 g cukru
4 jajka
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekolady z masłem rozpuszczamy. Następnie dodajemy do tej masy żółtka i mieszamy. Na koniec idą ubite białka. Tym razem jednak do masy dodajemy połowę. Całość dobrze mieszamy, po czym przelewamy do formy. Z pozostałej części białek wylewamy po wierzchu zygzak. Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Podobne wpisy
Ciasto czekoladowe z sosem sojowym
Ciasto czekoladowe bez mąki z kremem kasztanowym
Le Nègre – czekoladowe ciasto bez mąki
Ciasto czekoladowe bez mąki z orzeszkami ziemnymi
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/le-negre-zebra