Wykonanie
Pogoda cudowna. Ciepło, miło, pachnąco (w okolicy widziałam już bez w rozkwicie). Można jeść posiłki na świeżym powietrzu, a skoro już przy tym jesteśmy to jutro odbędzie się kolejny Targ
Śniadaniowy na Żoliborzu w Warszawie. Warto wpaść na śniadanie, jak i większe zakupy. A dziś, na początek weekendu proponuję lekką tartę pachnącą
cytrusami.180-200 g
herbatników130 g
masła1,5-2
grejpfruty450 ml
śmietany 12%150 g
cukru2
jajka1 łyżka
mąki ziemniaczanejbita śmietana, posypki
Masło rozpuszczamy w misce.
Ciastka kruszymy blenderem następnie dodajemy je do rozpuszczonego
masła i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do foremki (ja użyłam takiej o średnicy 27 cm). Do naczynia wrzucamy
jajka,
śmietanę, sok wyciśnięty z
grejpfrutu,
mąkę ziemniaczaną oraz
cukier. Dokładnie mieszamy, po czym wylewamy do formy ze
spodem z
herbatników. Pieczemy 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Podajemy z
bitą śmietaną oraz posypkami.
