Wykonanie
Od dziecka
bezy były dla mnie czymś magicznym. Małe, białe, chrupkie z ciągnącym się środkiem. Bez problemu mieściły się w małych rączkach. Dziś jestem w stanie złapać kilka bez jedną ręką, nie zmienia to jednak faktu, że nie straciły one swojego uroku. Ba, nawet zyskały całą masę zastosowań, o jakich mi się nie śniło, kiedy byłam małą dziewczynką. Dziś zapraszam na szybki deser
bezowy z
bitą śmietaną oraz dwa spotkania, jedno o kuchniach azjatyckich, a drugie o kuchni japońskiej.Od kilku tygodni na Żoliborzu na Alei Wojska Polskiego odbywa się Targ
Śniadaniowy, gdzie można pod gołym niebem zjeść dobre śniadanie, a także kupić różne produkty na wynos. Co tydzień jest on w innym klimacie. W najbliższą sobotę tematem przewodnim będzie Orient, a ja o 10:30 rozpocznę spotkanie o kuchniach azjatyckich.Kuchnia azjatycka, 20.07. 2013, godz. 10:30, Targ
Śniadaniowy, Aleja Wojska Polskiego, Warszawa.Azja to ogromny kontynent, nic więc
dziwnego, że kuchnia azjatycka jest bogata i różnorodna. Są
kraje gdzie
jada się bardzo ostro, ale i państwa o delikatnej kuchni. Jedne narody opierają swoją dietę na
nabiale, inne przez
wieki nie używały tego typu produktów.Kolejną imprezą godną polecenia są Targi Książki Kulinarnej organizowane przez Qchnię Artystyczną, Martę Gessler i Zielony Jazdów w Zamku Ujazdowskim w Warszawie. Impreza potrwa od 19 do 21.07.2013 (w godzinach 10:00-20:00). Na miłośników wrażeń kulinarnych czekają spotkania i warsztaty (spotkania z dawną kuchnią polską, nowozelandzką, japońską; interaktywne rzeźby, wymiana książek, warsztaty dla dzieci, porady dietetyczne i wiele innych). Ja opowiem coś o walorach zdrowotnych kuchni
Kraju Kwitnącej
Wiśni.Kuchnia japońska i zdrowie, 20 . 07.2013 godz. 17:30, Zamek Ujzadowski, ul. Jazdów 2, Warszawa.O Japończykach
mówi się często, że nie tyją, nie starzeją się i rzadko chorują. Wśród czynników, które mają na to wpływ, jest również dieta pełna potraw sezonowych, świeżych, przygotowanych w odpowiedni sposób. O japońskich produktach mających pozytywny wpływ na zdrowie, a także o tym, jak można je wykorzystać na co dzień opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek.
bita śmietanaczereśnie3
białka150 g
cukru2 płaskie łyżki
kakaoUbijamy
białka na sztywną pianę. Następnie powoli dodajemy
cukier wymieszany z
kakao i miksujemy przez kolejne 2-3 minuty. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy koła o średnicy 7-8 centymetrów. Przy pomocy łyżki nakładamy masę na wyrysowane kształty.
Bezy wstawiamy na 40-60 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i czekamy, aż
bezy ostygną. Kiedy bez są gotowe układamy jedną
bezę na talerzu, następnie nakładamy
bitą śmietanę (najlepiej jak delikatnie spływa z bez) i
czereśnie bez pestek. Całość przykrywamy drugą
bezą, znowu nakładamy odrobinę
bitej śmietany po czym ozdabiamy
czereśniami i świeżymi liśćmi
ziół.