Wykonanie
Zawsze lubiłam oglądać te piękne dekoracje pierniczków na blogach kulinarnych. Wystarczy trochę lukru królewskiego i wielka wyobraźnia. Można użyć oczywiście dodatkowych składników jak
kakao, posypki
cukrowe, orzeszki,
suszone owoce i wiele innych - co tylko na przyjdzie do głowy.Ja dzisiaj dekoruję samym lukrem królewskim i podaję Wam przepis na niego:)
Potrzebujemy:1
białko1 szklanka
cukruBiałko dokładnie mieszamy z
cukrem pudrem, aż powstanie jednolita masa. Ozdobione pierniczki można długo przechowywać. Jeżeli zostanie trochę lukru - trzymamy go w lodówce. Gdy zaschnie - dodajemy trochę
wody i mieszamy dokładnie.
Lukier szybko schnie i naprawdę fajnie się nim ozdabia. Ładnie się też barwi barwnikami. Idealnie skleja elementy z piernika (np ściany piernikowej chatki).Dekorować można za pomocą rożka z papieru do pieczenia, lub specjalnymi przyrządami do dekoracji. Ja używam najzwyklejszej strzykawki i
daję radę. Co prawda dopiero się uczę nim dekorować, ale naprawdę nie jest to super trudne. Polecam:)