Wykonanie
Placki to smak mojego dzieciństwa. Ziemniaczane, z
jabłkami, z różnymi
owocami, z
ziemniakami w środku. Jadłospis zmieniał się w zależności od
pory roku, a także dziecięcych upodobań. Niektóre rzeczy pozostają stałe mimo upływu czasu – ciągle placki to jedna z moich ulubionych przekąsek. Świetnie nadają się też na posiłek dla malucha starszego niż dwanaście miesięcy.1 duża, czubata łyżka startej
kalarepy1
jajko2 łyżki
mąkisól,
pieprzkozi ser twarogowyDo miseczki wbijamy
jajko, dodajemy
mąkę,
przyprawy, po czym dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy stratą
kalarepę i ponownie mieszamy. Przy pomocy łyżki wylewamy ciasto na rozgrzaną patelnię (robimy placki nie większe niż 4-5 cm). Smażymy do momentu, aż placki będą rumiane. Podajemy posmarowane kozimserem
twarogowym.